Papa Francisc la Sf. Liturghie din 1 ianuarie 2018, solemnitatea Sf. Fecioare Maria, Născătoare de Dumnezeu. – AFP

 RV 01 ian 2018. ”Anul începe în numele Maicii lui Dumnezeu, titlul cel mai important al Fecioarei Maria”: a spus papa Francisc la predica Sfintei Liturghii celebrată la ora 10.00 în bazilica San Pietro luni, 1 ianuarie, solemnitatea Sfintei Fecioare Maria, Născătoare de Dumnezeu. ”O întrebare ar putea să apară”, a spus mai departe Sfântul Părinte la predica celebrării euharistice: ”de ce spunem Maica lui Dumnezeu și nu Maica lui Isus? Unii, în trecut, au cerut să ne mulțumim cu acesta, dar Biserica a afirmat: Maria este Maica lui Dumnezeu. Trebuie să fim recunoscători pentru că în aceste cuvinte este cuprins un adevăr splendid despre Dumnezeu și despre noi. Și anume, [adevărul] că de când Domnul s-a întrupat în Maria, de atunci și pentru totdeauna, poartă umanitatea noastră lipită de el. Nu mai există Dumnezeu fără om; trupul pe care Isus l-a luat din Mamă este al său și acum și va fi al său pentru veșnicie. A spune Maica lui Dumnezeu ne amintește acest lucru: Dumnezeu este aproape de omenire ca un copil de mama care îl poartă în sânul ei”.
Remarcând că în limba latină cuvântul mamă – ”mater” – face trimitere la cuvântul ”materie”, papa a spus mai departe că ”în Maica sa, Dumnezeul cerului, Dumnezeul necuprins s-a făcut mic, s-a făcut materie ca să fie nu numai cu noi, dar ca să fie ca noi. Iată minunea, iată noutatea: omul nu mai este singur; nu mai este orfan, este pentru totdeauna fiu”.
Papa Francisc: ”Anul se deschide cu această noutate și noi o proclamăm spunând: Maică a lui Dumnezeu! Este bucuria de a ști că solitudinea noastră a fost învinsă. Este frumusețea de a ne ști fii iubiți, de a ști că nu va putea fi luată niciodată această copilărie a noastră. Este oglindirea în Dumnezeul plăpând și copil în brațele Mamei și a vedea că omenirea este dragă și sacră Domnului. De aceea, a sluji viața umană înseamnă a-l sluji pe Dumnezeu și orice viață, de la cea din sânul mamei la cea în vârstă, suferindă și bolnavă, la cea incomodă și chiar respingătoare, trebuie primită, iubită și ajutată”. (…) Mama, semnătura de autor a lui Dumnezeu asupra omenirii, să ocrotească acest an și să aducă pacea Fiului său în inimile noastre și în lumea întreagă!”.

La rugăciunea ”Angelus”, recitată la amiază de la fereastra apartamentului pontifical din Palatul Apostolic, papa Francisc a subliniat că Biserica catolică marchează anual pe 1 ianuarie Ziua mondială a păcii. Pontiful a remarcat tema mesajului special pe care l-a adresat cu această ocazie: ”Migranții și refugiații, bărbați și femei în căutarea păcii”.
Papa Francisc: ”Vă rog, să nu stingem speranța din inima lor! Să nu sufocăm așteptările lor de pace! Este important ca din partea tuturor – instituții civile, realități educative, asistențiale și ecleziale – să fie angajarea de a asigura refugiaților, migranților și tuturor un viitor de pace. Să ne dăruiască Domnul să lucrăm în acest nou an cu generozitate ca să realizăm o lume mai solidară și primitoare”.

După rugăciunea ”Angelus”, Sfântul Părinte și-a reînnoit urările cu ocazia anului Nou și a menționat diferitele inițiative de rugăciune și acțiune pentru pace organizate în numeroase locuri, în special manifestarea ”Pace în toate țările” promovată astăzi la Roma de Comunitatea Sf. Egidiu în ciuda unei ploi torențiale care a pus la încercare motivația participanților. ”Vă reînnoiesc tuturor”, a încheiat papa Francisc, ”urările mele pentru un an de pace în harul Domnului și sub ocrotirea de mamă a Mariei, Sfânta Maică a lui Dumnezeu”.

 

Exprimaţi-vă opinia