Papa Francisc la audiența acordată angajaților din Vatican pentru schimbul de urări cu prilejul Crăciunului – AP

22 decembrie 2017. «Înainte de toate, aș vrea să vă mulțumesc. Să mulțumesc fiecăruia dintre voi pentru munca pe care o desfășurați aici, în Vatican», a spus Sfântul Părinte în discursul liber adresat joi, 21 decembrie, angajaților Sfântului Scaun și ai Statului Cetății Vaticanului, cu prilejul schimbului de urări de Crăciun.
Exprimându-și aprecierea față de  munca desfășurată de personalul din Vatican, pontiful a spus în mod clar că “nu vrea muncă la negru în Vatican”, cerându-și scuze față de acei angajați care nu au încă un contract de muncă pe termen nelimitat, deși au depășit perioada de probă prevăzută de regulament.

Referindu-se la importanța muncii, pontiful a evidențiat cum activitatea profesională reprezintă o cale a sfințeniei, a fericirii, siguranța unui loc de muncă  dându-i omului demnitate. Referindu-se la situația muncitorilor din două mari întreprinderi din Italia, care riscă să-și piardă locul de muncă – fiind vorba despre 3, 4 mii de persoane – pontiful a subliniat importanța păstrării locului de muncă, a demnității, a posibilității de ‘a duce o bucată de pâine acasă’.
Papa Francisc s-a referit de asemenea la importanța familiei, exprimându-și profunda părere de rău pentru angajații care trăiesc o situație de criză familială și, referindu-se la copiii care suferă din cauza unor astfel de situații, a îndemnat la eforturi pentru salvarea familiei, lăsându-se ajutați și, atunci când nu mai există cale de ieșire, făcând astfel încât copiii să nu sufere.
Papa Francisc: «A păstra familiile. Știu că printre voi există persoane separate: știu și sufăr împreună cu voi, căci uneori viața poate lua acest curs. Dar lăsați-vă ajutați în această privință», a spus pontiful, amintindu-le angajaților de capelanii din Vatican care au tocmai această misiune.

Totodată, pontiful i-a îndemnat pe angajații din Vatican să evite bârfele, “să-și muște limba” dar să evite bârfele și, în locul acestora, să folosească cât mai des cuvintele “scuză-mă” și “iartă-mă”. Și, în final, adresându-le urările de Crăciun, a îndemnat la o spovadă bună, amintind că sărbătoarea Nașterii Mântuitorului reprezintă o bună oportunitate de a face curățenie în sufletul nostru.
Papa Francisc: «Crăciun fericit în inimă, în familie și în conștiință. Să nu vă fie nici vouă teamă să cereți iertare dacă conștiința are ceva să vă reproșeze; căutați un confesor bun și faceți curățenie în suflet așa cum trebuie.»

RV/AM

Exprimaţi-vă opinia