Binecuvântarea Pruncușorilor, în Piața Sfântul Petru, în cadrul rugăciunii “Angelus Domini”, duminică, 17 decembrie 2017 –

 17 decembrie 2017. «Bucuria ce caracterizează așteptarea lui Mesia se bazează pe rugăciunea perseverentă», a spus Sfântul Părinte la rugăciunea Îngerul Domnului de duminică, 17 decembrie, din Piața Sfântul Petru. Pornind de la îndemnul din lectura a II-a a liturgiei zilei, luată din Scrisoarea întâi a sfântului apostol Paul către Tesaloniceni: ” Fraţilor, bucuraţi-vă întotdeauna! Rugaţi-vă fără încetare!”, pontiful a explicat în ce constă comportamentul bucuriei constante care, împreună cu rugăciunea stăruitoare și cu aducerea de mulțumire continuă trebuie să caracterizeze așteptarea venirii Domnului nostru Isus Cristos.
 Papa Francisc: «Înseamnă să rămâi mereu în bucurie, chiar și atunci când lucrurile nu merg după cum am dori. Preocupările, dificultățile și suferințele traversează viața fiecăruia și, de multe ori, realitatea care ne înconjoară pare să fie neprimitoare și potrivnică, asemănătoare pustiului în care răsuna vocea lui Ioan Botezătorul, potrivit Evangheliei din liturgia zilei (cf In 1,23). Însă, tocmai cuvintele lui Ioan Botezătorul revelează că bucuria noastră se sprijină pe certitudinea că acest deșert este locuit: “în mijlocul vostru este unul pe care voi nu-l cunoaşteţi” (v 26). Este vorba despre Isus, trimis de Tatăl care vine, după cum subliniază Isaia, pentru a le binevesti săracilor, pentru a-i vindeca pe cei zdrobiți la inimă, a le vesti robilor eliberarea, orbilor vederea și vestirea anului bineprimit al Domnului (61, 1-2)»

Explicând că aceste cuvinte pe care Isus și le va însuși în discursul din sinagoga din Nazaret (cf Lc 4, 16-19) clarifică misiunea lui Isus în lume: eliberarea de păcat și de formele de sclavie personale și sociale, Sfântul Părinte ne amintește că scopul venirii lui Isus în lume este de a le readuce oamenilor demnitatea și libertatea de fii ai lui Dumnezeu.
Papa Francisc: «Bucuria ce caracterizează așteptarea lui Mesia se bazează pe rugăciune perseverentă: aceasta este cea de-a doua atitudine: Rugaţi-vă fără încetare! (1 Tes 5,17), spune apostolul Paul. Prin rugăciune putem intra într-o relație stabilă cu Dumnezeu, izvorul adevăratei bucurii. Bucuria creștinului vine de la credință și din întâlnirea cu Isus Cristos, motivul fericirii noastre. Cu cât suntem mai înrădăcinați în Cristos, cu atât mai mult regăsim seninătatea interioară, chiar și în mijlocul contradicțiilor zilnice. De aceea creștinul, întâlnindu-l pe Isus, nu poate fi un profet al nenorocirii, ci un mărturisitor și un vestitor al bucuriei. O bucurie de împărtășit cu ceilalți; o bucurie molipsitoare care face mai puțin istovitoare calea vieții. »

Referindu-se la cel de-al treilea comportament indicat de sfântul Paul, și anume continua aducere de mulțumire, Sfântul Părinte a explicat că această atitudine constă în iubirea plină de recunoștință față de Dumnezeu care este foarte generos cu noi. La rândul nostru, suntem  chemați să recunoaștem binefacerile sale, iubirea sa milostivă, răbdarea și bunătatea sa, trăind astfel într-o stare de continuă gratitudine față de Dumnezeu.
Papa Francisc: «Bucuria, rugăciunea și gratitudinea sunt trei atitudini care ne pregătesc să trăim Crăciunul în mod autentic. În această ultimă perioadă a Adventului, ne încredințăm mijlocirii materne a Preacuratei Fecioare Maria. Ea este “motiv al bucurie noastre”, nu doar pentru că l-a născut pe Isus, ci pentru că ne trimite neîncetat la El.»

Exprimaţi-vă opinia