De Andrea Tornielli

“Cultul de la Medjugorje este autorizat. Nu este interzis şi nu trebuie să se desfăşoare pe ascuns. Misiunea mea constă exact în a analiza situaţia pastorală şi în a propune îmbunătăţiri”, afirmă Monseniorul Henryk Hoser, arhiepiscop emerit de Varşovia-Praga în Polonia, trimis special al papei Francisc pentru pastoraţia de la sanctuarul din Medjugorje, în Bosnia-Herţegovina. Hoser a dat un interviu la Aleteia şi cuvintele sale au fost considerate ca o cale liberă pentru recunoaşterea apariţiilor care ar fi avut loc din 1981 şi încă neterminate, într-un sătuc care atrage milioane de persoane în fiecare an.

“De astăzi, diecezele şi alte instituţii pot organiza pelerinaje oficiale. Nu mai sunt probleme – a spus Hoser în interviu -. Însă această decizie va trebui să fie luată de papa. Dosarul se află acum în birourile de la Secretariatul de Stat. Cred în că în curând decizia finală va fi luată”.

După cum se vede, Monseniorul Hoser vorbeşte despre o decizie care încă trebuie luată – aceea despre posibila supranaturalitate a fenomenului – şi despre o decizie care ar fi fost luată, adică de a da cale liberă organizării de pelerinaje oficiale la Medjugorje. Cât priveşte pelerinajele, în pofida interdicţiilor, de fapt s-au desfăşurat mereu şi chiar ar fi dificil de imaginat să fie interzis credincioşilor să meargă să se roage într-o parohie. Medjugorje a fost de altfel vizitat de episcopi şi cardinali. Afirmaţia “de astăzi diecezele pot organiza pelerinaje oficiale” ne face să ne gândim la o decizie luată recent în această privinţă.

Însă din Vatican se dă informaţia că papa Francisc “n-a dat recent nicio instrucţiune referitoare la Medjugorje”. Asta desigur nu înseamnă că se opune pelerinajelor, dimpotrivă. Însă înseamnă că deocamdată n-au fost luate decizii sau date noi instrucţiuni.

Cum se ştie, pontiful a exprimat de multe ori aprecierea sa faţă de munca desfăşurată de comisia despre Medjugorje condusă de cardinalul Camillo Ruini şi compusă din cardinali, teologi, experţi în mariologie. Comisia a încheiat cu o părere favorabilă recunoaşterii supranaturalităţii primelor 7 presupuse apariţii, care au avut loc între 24 iunie şi 3 iulie 1981, distingându-le clar pe acestea de tot ceea ce s-a întâmplat după aceea (şi ceea ce de fapt încă mai continuă). În afară de asta, comisia sublinia importanţa de a dezlipi Medjugorje de dieceza de Mostar, creând o nouă dieceză sau un sanctuar care să depindă direct de Sfântul Scaun.

Itinerarul discuţiei asupra concluziilor comisiei Ruini a fost lung. Nu este un mister că în Congregaţia pentru Doctrina Credinţei există opoziţii faţă de recunoaşterea supranaturalităţii. Papa Francisc a primit părerile tuturor cardinalilor şi episcopilor membri ai fostului Sfânt Oficiu şi trebuie aşteptată decizia sa. O decizie care, conform lui Hoser, va veni în curând.

Abordarea lui Bergoglio a acestui fenomen precum şi a fenomenelor asemănătoare a fost mereu inspirată de prioritatea pastorală a însoţirii credincioşilor şi pelerinilor. Sarcina lui Hoser a fost tocmai aceea de a verifica acest aspect.

(După Vatican Insider, 9 decembrie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătraşcu

 

Exprimaţi-vă opinia