Papa Francisc la Sfânta Liturghie celebrată luni dimineață, în capela Casei Sfânta Marta din Vatican


 11 decembrie 2017. Izolarea ține la distanță consolarea, iar plângerile continue nu ajută la alimentarea curajului, a explicat papa Francisc în omilia Sfintei Liturghii celebrată luni dimineață, în capela Casei Sfânta Marta din Vatican. Inspirându-se din Evanghelia liturgiei zilei, pontiful s-a oprit asupra atitudinii de izolare care determină dificultatea acceptării consolării, atitudine contrară temerarului îndemn “Ridică-te”adresat de Isus omului paralizat.
 Papa Francisc: «Însă nu este ușor să te lași consolat; este mai ușor să-i consolezi pe alții decât să te lași consolat. Pentru că, de multe ori, noi suntem atașați de o atitudine negativă, suntem legați de rana păcatului din noi și, de multe ori, se preferă rămânerea în izolare pe patul suferinței, în loc să se vrea ridicarea, asemenea omului paralizat din Evanghelie, care rămâne izolat, fără să se ridice. Însă, cuvântul lui Isus este “Ridică-te!”. Isus spune mereu “Ridică-te!” »

Pontiful a atras atenția asupra negativității care se face uneori simțită în Biserică, prin continue lamentări și printr-o viziune caracterizată de amărăciune și ranchiună, spunând că, asemenea îndemnului adresat de Isus omului paralizat – despre care relatează Evanghelia din liturgia zilei, după sfântul Luca, capitolul 5 – și cuvântul Bisericii de zi este “curaj”, “curaj”.

Papa Francisc s-a oprit și asupra condițiilor necesare pentru a ne lăsa consolați, spunând: «Și nu este ușor, pentru că a te lăsa consolat de Domnul presupune dezbrăcarea de comportamentele egoiste, de acele atitudini de amărăciune, precum lamentările, de care suntem atașați ca de o comoară. Ne-ar prinde bine să ne facem azi un examen de conștiință, întrebându-ne în ce stare este inima noastră. Simt vreo amărăciune, vreo întristare? De asemenea, să facem o analiză a limbajului nostru, întrebându-ne dacă este un limbaj de glorificare a lui Dumnezeu, dacă este imprimat cu frumusețe sau cu plângeri. Și să-i cerem Domnului harul curajului, pentru că în sentimentul curajului este prezentă consolarea lui Isus. Să ne rugăm, spunând: Doamne, vino și ne alină! »

RV/AM

Exprimaţi-vă opinia