Sfântul Ioan Paul al II-lea și regele Mihai al României. – RV

RV 06 dec 2017. Regele Mihai al României a murit ieri în Elveția, o lungă suferință trupească adăugându-se în ultimele luni la și mai lunga suferință morală. A primit întărirea Sfintei Împărtășanii cu câteva săptămâni înainte de la un slujitor al Bisericii ortodoxe române. A murit la ora 13.00 având-o la căpătâi pe cea mai mică dintre fiicele sale, Maria, principesa Margareta aflându-se în România pentru Ziua Națională. La decesul regelui, guvernul României a hotărât trei zile de doliu național în 14, 15 și 16 decembrie.

Potrivit site-ului Familiei regale, Majestăților lor regele Mihai și regina Ana au efectuat o vizită Sfântului Ioan Paul al II-lea în luna iunie a anului 1999. O nouă vizită în Cetatea Vaticanului din partea regelui Mihai a avut loc în 2005 cu ocazia funeraliilor regretatului pontif de origine poloneză. În fine, cea mai recentă întrevedere cu un Suveran Pontif s-a desfășurat în 9 februarie 2013, când regele Mihai s-a întâlnit cu papa Benedict al XVI-lea.

Născut la Sinaia în 25 octombrie 1921, a fost regele României în două rânduri: între 1927-1930 și între 1940-1947. Constrâns de regimul comunist să renunțe la tronul României în 30 decembrie 1947, familia regală a ultimului suveran al României a cunoscut amărăciunea exilului. După 1990, regele s-a întors în țară de mai multe ori, trecând cu o suverană resemnare peste înverșunarea diferitelor forțe politice.

Fostul suveran al României a întrerupt după anii 2000 legăturile dinastice cu casa de Hohenzollern-Sigmaringen și a interzis membrilor familiei sale să mai poarte titlul acestei dinastii. Din 2007, Mihai este membru de onoare al Academiei Române. La împlinirea vârstei de 90 de ani, în 25 octombrie 2011, regele Mihai a susținut un discurs memorabil în fața plenului reunit al celor doua Camere ale Parlamentului de la București, din care vă propunem un scurt fragment:

Regele Mihai s-a retras din viaţa publică la începutul lunii martie 2016, după ce, potrivit anunțului Casei Regale, a fost diagnosticat cu carcinom epidermoid metastazant şi leucemie cronică.

În aceste momente considerăm oportune cuvintele lăsate moștenire, ca o ultimă dorință, tuturor românilor cu ocazia unui interviu transmis în seara morții sale de televiziunea DIGI24. Adevărată noblețe creștină, regele Mihai cere românilor un singur lucru: întoarcerea la spiritul și patrimoniul valorilor creștine.

Trupul neînsuflețit al regelui urmează să fie adus în țară pe 13 decembrie. Va fi depus mai întâi în Holul de onoare al Castelului Peleş, iar pentru două zile, în Sala Tronului din Palatul Regal de pe Calea Victoriei din Capitală. Funeraliile religioase vor avea loc pe 16 decembrie la catedrala patriarhală din București. Va fi înmormântat în noua catedrală regală de la Curtea de Argeș, alături de soția sa, regina Ana.

(rv – A. Dancă)

Exprimaţi-vă opinia