Papa Francisc, la rugăciunea “Angelus” de duminică, 3 decembrie, din Piața Sfântul Petru – REUTERS


3 decembrie 2017. S-a încheiat sâmbătă, 2 decembrie a.c., cea de-a 21-a călătorie apostolică a papei Francisc, în Myanmar și Bangladesh, având mottoul “Iubire și pace”, respectiv “Armonie și pace”. Duminică dimineață, Sfântul Părinte a mers în vizită privată la  bazilica papală “Santa Maria Maggiore” din Roma, unde s-a recules în rugăciune în fața icoanei Preacuratei Fecioare Maria, venerată cu titlul ”Salus Populi Romani”, mulțumindu-i Maicii Domnului pentru călătoria apostolică în Myanmar și Bangladesh (26 noiembrie – 2 decembrie 2017).

Vizita la bazilica Santa Maria Maggiore a devenit o tradiției, o etapă indispensabilă pentru papa Francisc înainte și după orice călătorie apostolică. După cum fiecare dintre noi simțim nevoia să ne salutăm mama înainte de plecarea într-o călătorie și după revenirea acasă, tot astfel și pontiful îi dă Maicii Cerești îmbrățișarea de rămas bun și de bun găsit, purtându-i un buchet de flori și îngenunchindu-se în rugăciune.

Vegheați și așteptați!
«Azi începem calea Adventului, care va culmina cu Nașterea Domnului. Adventul este timpul ce ne este dat pentru a-l primi pe Domnul care vine în întâmpinarea noastră, pentru a verifica dorința noastră de Dumnezeu, încât să privim înainte și să ne pregătim pentru întoarcerea lui Cristos. El se va reveni la noi în solemnitatea Crăciunului, când vom sărbători istorica sa venire în forma umilă a condiției umane; însă vine înlăuntrul nostru ori de câte ori suntem dispuși să-l primim, și va veni din nou la sfârșitul timpurilor “pentru a-i judeca pe cei vii și pe cei morți”. De aceea trebuie să fim mereu vigilenți și să-l așteptăm pe Domnul cu speranța de a-l întâlni», a spus pontiful în reflecția care a însoțit rugăciunea mariană “Îngerul Domnului”, din prima Duminică de Advent.

Explicând că liturgia duminicii ne introduce în tema vegherii și a așteptării, pontiful a descris comportamentul persoanei atente și în stare de veghe, potrivit înțelesului conținut în fragmentul Evangheliei după sfântul Matei, capitolul 13.

Papa Francisc: «Persoana atentă este aceea care, în zgomotul lumii, nu se lasă copleșită de distragere sau de superficialitate, ci trăiește în mod pe deplin conștient, cu o grijă îndreptată mai ales spre ceilalți. Printr-o astfel de atitudine reușim să vedem lacrimile și necesitățile aproapelui și reușim să pătrundem totodată capacitățile și calitățile umane și spirituale. O persoană atentă se adresează apoi și lumii, încercând să combată indiferența și cruzimea prezente în aceasta și bucurându-se de comorile de frumusețe care totuși există și trebuie să fie păzite.»

Subliniind necesitatea de a avea o privire plină de comprehensiune pentru a recunoaște atât formele de mizerie și de sărăcie ale indivizilor și ale societății cât și bogăția ascunsă în lucrurile mici de fiecare zi”, pontiful s-a oprit și asupra trăsăturilor care caracterizează persoana vigilentă.

Papa Francisc: «Persoana vigilentă este aceea care acceptă îndemnul de a veghea, adică de a nu se lăsa cuprinsă de somnul descurajării, al lipsei de speranță, al deziluziei și care, în același timp, respinge solicitările numeroaselor vanități care se revarsă în lume și de dragul cărora sacrificăm uneori timpul și seninătatea personală și familială. »

«A fi atenți și vigilenți reprezintă condiția necesară pentru a nu continua ‘să pribegim departe de căile Domnului», rătăciți în propriile păcate și infidelități; reprezintă condiția pentru a-i permite lui Dumnezeu să pătrundă în existența noastră, pentru a-i restitui semnificație și valoare prin prezența sa plină de bunătate și duioșie», a spus papa Francisc în încheierea meditației inspirată de Evanghelia primei duminici din Advent, ce conține îndemnul “Vegheați și așteptați!”, invocând călăuzirea Preacuratei Fecioare Maria pe calea spre întâlnirea cu fiul ei, Isus.

După rugăciunea “Angelus Domini”, Sfântul Părinte a amintit călătoria apostolică în Myanmar și Bangladesh, mulțumindu-le tuturor acelora care l-au însoțit cu rugăciunea, îndemnându-ne să ne unim în rugăciunea de mulțumire lui Dumnezeu pentru posibilitatea de a întâlni acele populații și, în special, comunitățile catolice.

Pontiful a amintit de asemenea populația din Honduras, spunând că se roagă pentru a reuși să depășească în mod pacific actualul moment de dificultate.

Sfântul Părinte a salutat și grupul de pelerini din comunitatea românilor din Italia, veniți la întâlnirea duminicală de rugăciune din Piața Sfântul Petru, amintind sărbătorirea Zilei Naționale a României.  

RV – A. Mărtinaș

Exprimaţi-vă opinia