Făclii și călăuze din Societatea lui Isus

Fericitul Bernard Francisc de Hoyos, preot

 

 

11_29_ Blessed_Bernardo_de_Hoyos_3Comemorează:

Bernard Francisc de Hoyos s-a născut la Valladolid. A studiat în Colegiul Iezuit Medina del Campo și Villagarcía de Campos, intrând în noviciatul Societății lui Isus în 1726.

Din cauza vârstei sale (încă nu împlinise nici 15 ani) și condiției trupești precare, a fost necesară permisiunea familiei sale și convingerea Provincialului pentru ca Bernard să poată intra în noviciat. În timpul șederii sale în noviciat, au fost canonizați 2 mari sfinți: Alois de Gonzaga și Stanislau Kostka. Deși cei 2 erau propuși ca modele tinerilor novici, Bernard a fost mai mult influențat de Ioan Berchmans, aflat și acesta în proces de canonizare.

În timpul anilor din noviciat, Bernard a fost inițiat în viața mistică, prin studiile de filosofie, care au fost un puternic timp de purificare a sufletului său. Însă punctul culminant al vieții spirituale îl atinge în timpul studiilor de teologie, la Colegiul Sf. Ambroziu din Valladolid. Astfel descrie experiența sa directorului său spiritual: Simt că totul în inima mea se mișcă spre Dumnezeu, atrase fiind ca fierul de un magnet. Îl doresc numai pe Dumnezeu, îl caut numai pe Dumnezeu, tânjesc numai după Dumnezeu…

După ce a citit o carte despre Cultul Preasfintei Inimi a lui Isus, Bernard s-a consacrat cu totul Ei, începând apostolatul său în a răspândi acest cult. A cerut să se scrie despre aceasta și să predice, obținând aprobări de la episcopii locului, de la rege și chiar de la Sfântul Scaun. A fost neobosit în misiunea sa, trăind atât interior cât și exterior consacrarea sa la Preasfânta Inimă.

În 1735 a fost hirotonit preot, celebrând liturghia de primiție câteva zile mai târziu. Și-a început a treia probație la Colegiul Sf. Ignațiu, însă nu a reușit să-l încheie. A murit prematur în acelși an, la vârsta de 24 de ani, după ce s-a îmbolnăvit de tifos.

Misiunea Fericitului Francisc de Hoyos a fost aceea de a răspândi în Spania devoțiunea faţă de Preasfânta Inimă a lui Isus. Ereditatea pe care ne-o lasă este un patrimoniu de o valoare inestimabilă. Viaţa sa dă mărturie despre faptul că toţi oamenii pot afla adevărata bogăţie dacă privesc la cele de Sus şi nu doar la cele de pe pământ, după cum ni se aminteşte în Evanghelia după Sfântul Matei. Reputația sa de sfânt a început imediat după moartea sa, însă procesul de canonizare a început mult mai târziu.

A fost beatificat de Papa Benedict al XVI-lea în 17 ianuarie 2009, iar Sfânta Liturghie de Beatificare a fost prezidată în catedrala din Valladolid, în Spania, de arhiepiscopul Angelo Amato, la data de 18 aprilie 2010.

Este sărbătorit în calendarul Societății lui Isus la 29 noiembrie.

Reține:

În timpul studiilor sale de teologie, la numai 21 de ani, a descoperit cultul Preasfintei Inimi a lui Isus într-o carte a iezuitului Josef de Gallifet. Iată cum descrie el însuși această descoperire:

Eu, care nu auzisem niciodată despre așa ceva, am început să citesc dspre originea cultului Preasfintei Inimi a lui Isus, simțind înăuntrul meu un imbold de nestăvilit, dar suav și discret. Cu această stare de spirit m-am prosternat înaintea Domnului prezent în Preasfântul Sacrament, oferindu-mă Inimii Sale Preasfinte pentru a contribui cât îmi va fi cu putință la răspândirea cultului Său. Gândul acesta nu mi-a dat pace până când, adorându-l în dimineața următoare pe Domnul în Ostia consacrată, mi-a cerut în cel mai limpede mod cu putință, să răspândesc cultul Inimii Sale Preasfinte, pentru a împărtăși astfel la cât mai mulți darurile Sale.

Episcopul Angelo Amato spune despre fericitul Bernard următoarele:

Punând inima sa alături de inima lui Isus, el devine un serafim înflăcărat de caritate. A asculta bătaia inimii lui Isus înseamnă a vorbi cu Isus şi a lua adevăr de la cel care este Adevărul în persoană. Fericitul Bernard Francisc de Hoyos îi îndemna de confraţii lui, dar şi pe toate persoanele consacrate din lume să trăiască o existenţă virtuoasă, a cărei concretă posibilitate este fruct al harului, care provine de la Împăcare şi Euharistie. Înainte de a muri, la 24 de ani, ultimele sale cuvinte au fost: „O, cât este de frumos să locuieşti în Preasfânta Inimă a lui Isus!

Aprofundează:

«Biografía del Beato Bernardo Francisco de Hoyos»

The Jesuit Curia web

Radio Vatican – articol arhivă

http://joygift.tripod.com/blessed_bernardo_de_hoyos.htm

Exprimaţi-vă opinia