Făclii și călăuze din Societatea lui Isus

Sfântul Iosif Pignatelli, preot

sfântul restaurării Societății lui Isus

Comemorează:download

Cunoscut în istoria Bisericii ca și sfântul restaurării Societății lui Isus, Iosif Pignatelli s-a născut în 1737 la Zaragoza, în Spania, dintr-o familie nobilă, în care primește toată educația sa. În 1751 a intrat în Societatea lui Isus, iar în 1762 a fost hirotonit preot, dedicându-se apostolatului cu săracii în orașul natal. După scoaterea în afara legii a Societății lui Isus, s-a dedicat trup și suflet restaurării sale.

În 1798, Părintele Panizzoni, vice-provincial al iezuiților dispersați prin Italia, a deschis la Colorno, lângă Parma, primul noviciat al Societății lui Isus în proces de restaurare, dorind pe Părintele Pignatelli ca și maestru de novici din următoarele motive: «era un profund iubitor al Societății lui Isus, un împlinitor desăvârșit al regulilor, plin de zel în disciplina religioasă, susținător exact al vechilor legi ale Ordinului, discret, înțelept, prudent, afabil și mai ales plin de o profundă caritate și bunătate».

Din 1803 până la moarte, Iosif Pignatelli a condus Provincia Italiei a Societăţii lui Isus. Iubit de toți pentru caritatea, umilința și blândețea sa, a murit la Roma la 15 noiembrie 1811. A fost canonizat de către Papa Pius al XII-lea în anul 1954.

Este sărbătorit în calendarul Societății lui Isus la 14 noiembrie.

 

Reține:

În munca sa apostolică, nu putea să suporte pe aceia care puneau limite în administrarea sacramentelor: “De vrem noi să-l împiedicăm pe Dumnezeu să se folosească de mai multe ori de sacramente pentru a-și arăta mila, spre gloria numelui său? Va face vreodată ceva mai mare decât aceea de a se face om și a muri pentru a ne salva?”

Novicilor săi le spunea: «pentru a fi călugări, slujind pe Domnul în Societatea lui Isus trebuie să fiți dispuși să lăsați totul…pentru ca Superiorii să vă poată trimite în țările îndepărtate. Și de accea, gata și fără scuze, trebuie să mergeți fără speranța reîntoarcerii acasă; în plus trebuie să fiți dispuși a primi ceea ce Dumnezeu vă trimite, încercări, defăimări și insulte, care se întâlnesc de obicei în slujirea lui Dumnezeu. Dacă vreți să vă numiți tovarăși ai lui Isus trebuie să parcurgeți aceeași stradă...».

 

Aprofundează:

Gheorghe Fireza, Sfinții și fericiții din Societatea lui Isus, Editura Provinciei Române S.I., București, 1940.

In Cristo Gesù. Profili spirituali dei Santi e Beati della Compagnia di Gesù, Editrice Ancora Milano, 1974.

Philippe Lécrivain SI, Giuseppe Pignatelli, il protagonista dopo la rinascita, în Civiltà Cattolica, nr. 3942.

Liturgia delle Ore della Compagnia di Gesù, Curia Generalizia, Roma, 2007.

http://it.cathopedia.org/wiki/San_Giuseppe_Pignatelli

Exprimaţi-vă opinia