Lund (Suedia), 31 octombrie 2016: Declarația comună a Bisericii catolice și a Federației luterane mondiale. – OSS_ROM

31/10/2017 10:46
RV 31 oct 2017. ”Declarația comună privind doctrina îndreptățirii”, adoptată în mod solemn de Biserica catolică și Federația luterană mondială în 1999, este adoptată astăzi, la abația din Westminster, și de către Comuniunea Anglicană: informează printr-un comunicat de presă Federația luterană mondială și Consiliul pontifical pentru promovarea unității creștinilor. Comunicatul a fost difuzat marți, 31 octombrie 2017, ultima zi a anului dedicat Comemorării comune a Reformei protestante.

În această zi, se afirmă în comunicatul de presă, ”suntem profund recunoscători pentru darurile spirituale și teologice primite prin intermediul Reformei. A fost o comemorare împărtășită nu doar între noi, dar și cu partenerii noștri ecumenici la nivel mondial”. Pe parcursul acestui an, se mai afirmă în comunicat, ”am cerut iertare pentru greșelile noastre și pentru modul în care creștinii au rănit Trupul lui Cristos și s-au ofensat reciproc în cei 500 de ani care au trecut de la începutul Reformei până astăzi”.

Cele două părți evidențiază progresul înregistrat în ultimii cincizeci de ani pe drumul apropierii reciproce și își exprimă recunoștința pentru Rugăciunea comună luterano-catolică de la Lund, în Suedia, desfășurată în prezența papei Francisc și a președintelui Federației luterane mondiale de atunci, episcopul Munib A. Younan. În același context, Pontiful Roman și reprezentantul Federației luterane au semnat o ”Declarație comună” privind continuarea drumului ecumenic spre unitatea pentru care s-a rugat Cristos (In 17,21). Întâlnirea de la Lund s-a bucurat și de publicarea unei ”Scrisori de intenții” prin care asociația catolică ”Caritas internationalis” și ”Lutheran World Federation World Service” s-au angajat să colaboreze în slujirea comună a celor care au nevoie de ajutor și de solidaritatea creștină.

În fine, comunicatul de presă subliniază o altă noutate semnificativă din anul dedicat Reformei protestante: semnarea, de către Comuniunea mondială a Bisericilor reformate, a ”Declarației comune privind doctrina îndreptățirii”, adoptată în mod solemn de Federația luterană mondială și Biserica catolică în 1999. Chiar în această zi, ultima din anul Comemorării Reformei, aceeași importantă Declarație este primită și receptată și de către Comuniunea Anglicană în cadrul unei ceremonii solemne organizată la abația din Westminster.

(rv – A. Dancă)

Exprimaţi-vă opinia