Făclii și călăuze din Societatea lui Isus

  Fericitul Dominic Collins (1566-1602)

 Comemorează:

Domingo CollinsDominic Collins s-a născut în jurul anului 1566 în Irlanda. De tânăr a dorit să urmeze o carieră militară, așa că a plecat în Franța, nu după multă vreme fiind promovat căpitan. Chiar dacă se bucura de beneficiile materiale ale carierei militare, Dominic a început să-și dea seama că nu-și dorea acest tip de viață.
Dominic l-a întâlnit în Postul Mare din anul 1598 pe iezuitul irlandez Thomas White, care l-a prezentat superiorilor săi din Salamanca, după ce i-a ascultat dorința de a face ceva mai bun cu viața sa. În pofida reținerii superiorilor, acesta a dat dovadă de perseverență, intrând cu o mare disponibilitate în noviciatul din Santiago de Compostela, pregătindu-se să devină frate. Un raport din acea perioadă trimis la Roma îl descrie pe Collins ca fiind un om educat, de o condiție fizică foarte bună, matur, prudent și sociabil, chiar dacă înclinat spre irascibilitate și încăpățânare.
În 1601, după depunerea voturilor de sărăcie, curăție și ascultare, s-a întors în țara natală. La scurtă vreme, Collins a fost arestat și încarcerat de către englezi, care au încercat – atât prin torturi, cât și prin promisiunea unei înalte funcții ierarhice – să-l facă pe acesta să se lepede de credința catolică, însă totul a fost în zadar; din acest motiv a fost condamnat la moarte. Dominic l-a preamărit pe Dumnezeu prin martiriul său la data de 31 octombrie 1602. A fost beatificat de către Papa Ioan Paul al II-lea la 27 septembrie 1992, împreună cu alți șaisprezece martiri irlandezi.
Este sărbătorit în calendarul Societății lui Isus la 30 octombrie.

Reține:

Un ofițer englez prezent la execuție remarca:«merge la moarte cu aceeași nerăbdare cu care eu aș merge la un banchet». Collins auzindu-l i-a răspuns: «pentru crezul meu aș fi dispus să mor nu doar o singură dată, ci de o mie de ori.»

 

Aprofundează:

Liturgia delle Ore della Compagnia di Gesù, Curia Generalizia, Roma, 2007.

http://saints.sqpn.com/blessed-dominic-collins/
http://www.catholicireland.net/saintoftheday/irish-martyr-jesuit-brother-dominic-collins-1566-1602-2/
http://www.jesuit.org.sg/html/companions/saints.martys/october/dominic.collins.html

Exprimaţi-vă opinia