Sfântul Părinte s-a întâlnit sâmbătă, 28 octombrie 2017, în Sala Clementină din Palatul Apostolic cu participanții la cea de-a treia Conferință asupra dreptului internațional umanitar – REUTERS

28/10/2017 12:40
28 octombrie 2017. Sfântul Părinte s-a întâlnit sâmbătă, 28  octombrie 2017, în Sala Clementină din Palatul Apostolic cu participanții la cea de-a treia Conferință asupra dreptului internațional umanitar, cu tema “Protejarea populațiilor civile în conflicte – Rolul organizațiilor umanitare și al societății civile”.

Adresându-se participanților, papa Francisc a evidențiat importanța momentului întâlnirii, ce marchează împlinirea a 40 de ani de la adoptarea Protocoalelor Adiționale ale Convențiilor de la Geneva privitoare la protejarea victimelor conflictelor armate, acorduri ratificate de Sfântul Scaun, cu dorința încurajării unei “umanizări ale efectelor conflictelor armate”. Însă, pontiful nu a ezitat să amintească realitatea sfâșietoare a suferințelor fizice, morale și spirituale ce însoțesc și în prezent conflictele armate:

Papa Francisc: “De altfel, în ciuda lăudabilei încercări de a reduce consecințele negative ale ostilității împotriva populației civile, prin intermediul codificării dreptului umanitar, prea des ajung, de la diferite teatre de război, mărturii de crime atroce, de adevărate ultraje aduse persoanelor și demnității lor, comise cu dispreț față de orice simț elementar de umanitate. Imagini cu persoane fără viață, cu trupuri mutilate sau decapitate, cu frați și surori care au suferit torturi, care au fost răstigniți și pângăriți până într-acolo încât, prin rămășițele lor trupești, interpelează conștiința umanității. Pe de altă parte, ajung știri despre orașe antice, cu tezaure culturale milenare, distruse complet; de spitale și școli devenite ținte ale unor atacuri deliberate și distruse, privând astfel generații întregi de dreptul lor la viață, la sănătate și la educație. Câte biserici și alte locuri de cult nu sunt oare ținta unor agresiuni militare, înfăptuite deseori în timpul celebrărilor liturgice, soldate cu numeroase victime în rândul credincioșilor și al celebranților, încălcându-se dreptul fundamental la libertate religioasă. ”

Evidențiind totodată numeroasele demonstrații de solidaritate și de caritate, care nu lipsesc în timp de război, pontiful și-a exprimat speranța ca ezitările și omisiunile dreptului umanitar să fie compensate de conștiința individuală , care se manifestă în rândul a numeroase grupuri caritative și organizații neguvernamentale, fie din interiorul Bisericii, fie din afara ei.

RV/AM

Exprimaţi-vă opinia