26 octombrie 2017: papa Francisc în dialog cu membrii Stației Spațiale Internaționale – ANSA

 “Voi sunteți un mic ‘Palat de sticlă’ în care totalitatea este mai mare decât suma părților”, a spus papa Francisc în cadrul colocviului, de 25 de minute, cu echipajul Stației Spațiale Internaționale, aflată în spațiu. Colocviul a avut loc joi, 26 octombrie, la ora locală 15, Sfântul Părinte adresând o serie de întrebări astronauților, pornind de la premiza că astronomia ne face să contemplăm orizonturile nemărginite ale universului, suscitând în noi întrebări despre originea și destinația noastră finală.

Amintind celebrul vers cu care Dante Alighieri încheie “Divina Comedie” – “Iubirea mișcă Soarele și celelalte stele” – pontiful a întrebat ce înțeles poate avea pentru un astronaut ideea iubirii care pune în mișcare Universul. Totodată, pontiful i-a întrebat pe membrii echipajul ce i-a determinat să aleagă să fie cosmonauți și ce înțeles nou asupra vieții au dobândit stând în spațiu, unde se modifică percepția multor lucruri. La această ultimă întrebare, a răspuns astronautul Mark T. Vande Hei, din Statele Unite ale Americii, care a spus: “Ceea ce m-a surprins este faptul că, înfruntând o chestiune dintr-o perspectivă diferită, aceasta poate deveni apropiată. Pentru a înțelege unde mă aflu, trebuie să decid unde este pentru mine partea de sus și partea de jos, stabilind astfel propriul microcosmos.”

Referindu-se  la importanța colaborării, papa Francisc a pus accentul pe necesitatea sprijinului reciproc, în ciuda societății individualiste în care trăim, cerându-le membrilor echipajului Stației Spațiale să-i dea un exemplu semnificativ privind colaborarea lor în spațiu. Unul din membrii echipajului, Joseph Acaba, a spus că Stația Spațială reprezintă “un mare exemplu de colaborare internațională”. “Împreună” – a spus – “putem face lucruri cu mult mai bune decât dacă am acționa în mod individual.”

RV/AM

Exprimaţi-vă opinia