Făclii și călăuze din Societatea lui Isus

Fericitul Diego Luis de San Vitores, preot

și sfântul Petru Calungsod, martiri

page

Diego Luis de San Vitores a fost un iezuit misonar de origine spaniolă care a înființat prima biserică catolică pe insula Guam. Datorită lui a fost stabilită prezența spaniolilor și credința creștină pe Insulele Mariane.

Fiul unui nobil, născut în anul 1627 la Burgos, a refuzat să-și dedice viața unei cariere militare, așa cum ar fi dorit părinții săi, alegând viața consacrată. A intrat în noviciatul iezuit în 1640, fiind hirotonit preot în 1651. Credea cu tărie că vocația lui este aceea de a sluji ca misionar necreștinilor, de aceea a plecat în misiune în Filipine. Pe drumul spre Filipine s-a oprit la Guam, jurând să revină, fapt care s-a întâmplat peste 3 ani.

Petru Calungsod a fost un emigrant filipinez romano-catolic, sacristan și catehet misionar, care l-a însoțit pe Diego de San Vitores în misiunea din Guam unde a predicat creștinismul poporului Chamorro prin catehism și botez, riscându-și viața până la moarte. Datorită lui Calungsod și San Vitores, mulți nativi ai insulei s-au convertit la catolicism. Educația și-a primit-o de la o școală ieuzităîn străinătate, unde a învățat catehismul și limba spaniolă, dar și pictură, dans, actorie și tâmplărie, cunoștințe necesare pentru misiune. La doar 14 ani, Petru era un catehet exemplar, ales pentru a însoți preoții misionari din Insulele Mariane.

Viața misionară era dificilă, deoarece proviziile nu soseau la ei în mod regulat, junglele și terenul erau dificil de traversat, iar insulele era foarte des devastate de taifunuri. Totuși cei doi misionari nu au renunțat, predicând și botezând un mare număr de nativi în credința creștină.

Moartea le-a survenit datorită răspândirii unor minciuni de către un chinez din insulă, care susținea că apa folosită la botez este otrăvitoare și aduce moarte celor ce se botează. Cei doi au început să fie priviți cu ură apoi urmăriți pentru a fi uciși. În urma botezului fetiței șefului de trib din Guam, s-a tras cu săgeți în cei doi, urmând a fi uciși definitv cu macetele. Trupurile le-au fost apoi dezbăcate, li s-au legat pietre mari de picioare și au fost aruncați în mare.

Cauza de beatificare a pornit la o lună după moartea lor, survenită în anul 1672. Diego de San Vitores a fost beatificat în anul 1985, iar Calungsod în 2005 de către Papa Ioan Paul al II-lea, apoi canonizat de Papa Benedict al XVI-lea în 2012.

Sunt sărbătoriți în calendarul Societății lui Isus la 21 octombrie.

 

Reține:

În legătură cu munca de caritate și faptele virtuoase ale lui Petru Calungsod, sf. Papă Ioan Paul II a declarat:

Încă din copilăria sa, Petru s-a oferit negreșit lui Cristos, răspunzând chemării sale cu generozitate. Tinerii de azi pot primi âncurajare și forță din exemplul lui Petru, a cărui dragoste față de Isus l-a inspirat să-și ofere adolescența pentru a preda catehismul ca laic. Lăsând familia și prietenii în urmă, Petru a acceptat necondiționat provocarea pusă înaintea lui de către Pr. Diego de San Vitores de a-l însoți în misiunea cu Chamorros. În spiritul credinței, marcat fiind de puternica devoțiune Euharistică și Mariană, Petru a acceptat munca solicitantă și a înfruntat toate obstacolele și greutățile cu mult curaj. Înaintea pericolului iminent, Petru nu l-a lăsat în urmă pe Pr. Diego, ci, ca un bun soldat al lui Cristos, a preferat să moară alături de preotul misionar.

 

Aprofundează:

http://www.catholic.org/saints/saint.php?saint_id=7140

https://en.wikipedia.org/wiki/Diego_Luis_de_San_Vitores

https://en.wikipedia.org/wiki/Pedro_Calungsod

Exprimaţi-vă opinia