Făclii și călăuze din Societatea lui Isus

Sfântul Ioan de Brébeuf,

Isaac Jogues, preoți

şi însoţitorii martiri

North American Jesuit Martyrs

Comemorează:

 Ioan de Brébeuf este capul cetei de 8 martiri nord-americani ce au fost canonizaţi în 1930. Cei 8 şi-au petrecut viaţa în misiuni între indigenii din pădurile americane. Pe lângă viaţa plină de pericole trăită acolo, au înfuntat şi numeroase alungări din partea calvinilor.

Ioan s-a născut în Franţa, dintr-o familie care deja număra în sânul său martiri şi fericiţi. Ioan s-a arătat şi el vrednic de tradiţiile familiei sale. La 24 de ani intră în Societatea lui Isus ca să fie misionar. A dorit să rămână simplu frate, însă superiorii l-au destinat preoţiei. A fost hirotonit preot la 1622, iar în 1626 a plecat în Canada, fiind unul dintre primii misionari între Pieile Roşii, devenind apostolul Huronilor. Convertirile au mers foarte încet; era necesară multă răbdare şi sânge de martir. Deşi a fost alungat de către calvini, a revenit în câţiva ani şi timp de 18 ani a botezat peste 7000 de huroni.

Moartea i-a survenit în timpul războiului dintre huroni şi irochezi, a căror prizonier ajunge, suferind chinuri groaznice, amintite în toate analele Bisericii.

Majoritatea misionarilor au căzut sub loviturile irochezilor. Isaac Jogues şi fratele René Goupil au fost prinşi de indienii mohawk, unul din cele cinci triburi ale irochezilor, şi au fost duşi la Ossernenon, astăzi Auriesville din statul New York. Goupil a fost ucis cu un tomahawk. Jogues, după o captivitate de treisprezece luni în care a suferit torturi îngrozitoare, a fost salvat în cele din urmă de olandezii de la Fort Orange. În 1646, însoţit acum de Ioan de La Lande, un laic care s‑a dedicat ajutorării misionarilor, s‑a întors de bunăvoie printre mohawk într‑o misiune de pace. La Ossernon cei doi au avut destinul lui René Goupil. Doi sau trei ani mai târziu, irochezii i‑au atacat pe huroni, i‑au decimat şi l‑au ucis pe Anton Daniel, Ioan de Brébeuf, Gabriel Lallemant, Charles Garnier şi Noël Chabanel. Mulţi alţii şi‑au îndeplinit jertfa supremă în slujba misiunilor, fie căzând în apele învolburate ale râurilor, fie sfârşind îngropaţi în zăpadă.

Ioan de Brébeuf fost beatificat în anul 1925 şi canonizat de către Papa Pius al XI-lea în 1930, împreună cu ceilalţi şapte tovarăşi de martiriu: Anton Daniel, Gabriel Lallemant, Charles Garnier, Noël Chabanel, Isac Jogues, René Goupil şi Ioan de La Lande.

Sunt sărbătoriţi în calendarul Societăţii lui Isus la 19 octombrie.

Reține:

La toate încercările, atacurile şi bătăile suferite, Ioan răspundea astfel: faceţi cu mine tot ce vă permite Dumnezeu.

Misiunea celor 8 martiri este descrisă de un episcop reformat al locului astfel: Nu există în istoria ţării noastre o pagină mai mişcătoare şi mai dramatică decât aceea pe care au scris-o iezuiţii din vechile noastre misiuni, cu suferinţele lor. Numai zelul lor arzător putea să-i susţină în mijlocul atâtor greutăţi. Mulţi din aceşti misionari fără pată şi fără frică au fost martirizaţi. Însă Fiii Sfântului Ignaţiu nu s-au dat înapoi niciodată. Viaţa acestor preoţi era făcută din jertfe eroice.

În 1646 Isac Jogues i‑a scris unui confrate, când se pregătea să plece în ţinutul indienilor mohawk care îl trataseră cu atâta sălbăticie cu patru ani în urmă:  Inima mea îmi spune că dacă aş avea binecuvântarea să fiu trimis în această misiune, Ibo et non redibo: m‑aş duce şi nu m‑aş mai întoarce. Aş fi fericit dacă Domnul nostru ar pune capăt sacrificiului în punctul în care el l‑a început. Fie ca puţinul sânge pe care îl vărs pe acest pământ să fie chezăşie a ceea ce eu vreau să‑i dăruiesc din adâncul inimii şi al sufletului meu. De fapt, acel pământ este pentru mine “ca un soţ de sânge” (Ex. 4, 25). Fie ca Domnul nostru, care a cucerit acel pământ cu preţul sângelui său, să‑i deschidă, dacă aşa doreşte, poarta Evangheliei sale, lui şi celorlalte patru neamuri vecine şi aliate. Rămâi cu bine, iubit părinte; îl implor pe Dumnezeu să mă unească pe veci cu el.

Aprofundează:

Liturgia delle Ore della Compagnia di Gesù, Curia Generalizia, Roma, 2007.

Gheorghe Fireza, Sfinții și fericiții din Societatea lui Isus, Editura Provinciei Române S.I., București, 1940.

William Bangert, Istoria iezuiţilor, Ars Longa, Iasi, 2001

Exprimaţi-vă opinia