Papa Francisc la Sf. Liturghie în capela Casei Sf. Marta din Cetatea Vaticanului.

19/10/2017 10:10
RV 19 oct 2017. Domnul să ne dăruiască memoria gratuității mântuirii și a apropierii lui Dumnezeu, împreună cu spiritul concret al faptelor de milostivire pe care le cere de la noi, fie materiale, fie spirituale. Este, pe scurt, reflecția papei Francisc de la omilia Sfintei Liturghii celebrată în dimineața de joi, 19 octombrie 2017, în capela Casei Sf. Marta din Cetatea Vaticanului. Pontiful a făcut un comentariu la lecturile biblice ale zilei (Rom 3,21-30a; Ps 129; Lc 11,47-54). În evanghelia Sfintei Liturghii, cărturarii și fariseii se considerau drepți, dar Isus îi face să vadă că Dumnezeu singur este drept. Învățătorii Legii au ”luat cunoașterea”, ceea ce a făcut ca ei să nu intre în Împărăția lui Dumnezeu și nu-i lăsau să intre nici pe ceilalți.

Papa Francisc: «Este o uitare gravă faptul că au luat capacitatea de a înțelege revelația lui Dumnezeu, de a înțelege inima lui Dumnezeu, mântuirea lui Dumnezeu. Se uită gratuitatea mântuirii, se uită apropierea lui Dumnezeu și se uită milostivirea lui Dumnezeu. Cei care uită gratuitatea mântuirii, apropierea și milostivirea lui Dumnezeu, au luat cheia cunoașterii».

Inițiativa lui Dumnezeu este cea care ne mântuiește, dar ei, în schimb, se dau de partea Legii. Aceasta este întotdeauna „un răspuns la iubirea gratuită a lui Dumnezeu”.

Papa Francisc: «Pentru ei Dumnezeu este cel care a făcut Legea. Acesta nu este Dumnezeul revelației. Dumnezeul revelației este Dumnezeul care a început să umble împreună cu noi de la Abraham până la Isus Cristos, Dumnezeu care umblă împreună cu poporul său. Când se pierde acest raport apropiat cu Domnul, se cade în această mentalitate obtuză care crede în autosuficiența mântuirii prin împlinirea Legii. Apropierea lui Dumnezeu».

Când lipsește apropierea lui Dumnezeu, când lipsește rugăciunea – a spus mai departe papa Francisc – unul nu poate învăța doctrina și nici nu poate să facă teologie, cu atât mai puțin teologie morală. În realitate, a subliniat Sfântul Părinte, teologia ”se face în genunchi, întotdeauna aproape de Dumnezeu”. Apropierea lui Dumnezeu ajunge ”la punctul culminant în Isus Cristos cel răstignit”. De aceea, cine pierde cheia cunoașterii ajunge la corupție. În această privință, papa a subliniat responsabilitatea păstorilor Bisericii, chemați să nu închidă ușa în fața noastră și a celorlalți.

Papa Francisc: «În țara mea am auzit de multe ori despre parohi care nu-i botezau pe copiii femeilor necăsătorite pentru că aceștia nu erau născuți într-o căsătorie canonică. Închideau ușa, scandalizau poporul lui Dumnezeu. De ce? Pentru că inima acestor parohi pierduse cheia cunoașterii. Fără a merge atât de departe în timp și spațiu, acum trei luni, într-o țară, într-un oraș, o mamă voia să-și boteze copilul nou născut, dar era căsătorită civil cu unul divorțat. Parohul i-a spus: ”Da, voi boteza copilul, dar soțul tău este divorțat. Să rămână afară, nu poate să fie prezent la ceremonie”. Aceasta se întâmplă astăzi. Fariseii, învățătorii Legii nu sunt lucruri din alte timpuri, sunt multe și în timpurile noastre. De aceea e necesar să ne rugăm pentru păstori. Să ne rugăm ca ei să nu piardă cheia cunoașterii și să nu închidă ușa în fața noastră și a oamenilor care vor să intre».

(rv – G. Aquilino – A. Dancă)

Exprimaţi-vă opinia