16.10.2017, Iași (Catholica) – La Editura Sapientia din Iași a apărut recent cartea Consacrare și secularitate. Scrisoare către Episcopii din Biserica Catolică despre institutele seculare, scrisă de Congregația pentru Institutele de Viață Consacrată și Societățile de Viață Apostolică și tradusă în limba română de pr. dr. Mihai Pătrașcu. Cartea apare în colecția „Magisterium”, în format 14×20, are 54 de pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 10 lei.

În prezentarea documentului, Cardinal Joao Braz de Aviz, prefectul Congregației, scria: „Celebrăm șaptezeci de ani de la promulgarea Constituției apostolice Provida Mater Ecclesia (2 februarie 1947) și a lui motu proprio Primo Feliciter (12 martie 1948), ocazie de a-i mulțumi Domnului pentru darul acestei vocații în Biserică. Potrivit acestei vocații speciale, femei și bărbați sunt chemați să trăiască provocările prezentului cu pasiune și să îmbrățișeze viitorul cu speranță. Identitatea institutelor seculare s-a clarificat treptat în timp, prin magisteriul Bisericii, cu Provida Mater Ecclesia, Primo Feliciter, Codul de Drept Canonic, magisteriul pontifical de la Papa Paul al VI-lea la Papa Francisc. Rămâne de mare claritate și actualitate documentul Institutele seculare: identitatea și misiunea lor, prezentat de acest dicaster la congregația plenară (3-6 mai 1983).”

„La fel de important este ceea ce institutele seculare au înțeles despre ele însele prin viața persoanelor care le-au întrupat carisma. Este vorba despre un parcurs complex pentru că trece prin modurile concrete în care secularitatea consacrată a știut să interpreteze existența sa prezentă, deci misiunea sa în lume și în Biserică. Un parcurs care continuă, pentru că este strâns legat de devenirea Bisericii și a lumii. Prezentăm această bogăție, obiect al reflecției noastre, ca să fie împărtășită și să devină, cu slujirea voastră de păstori, patrimoniu al întregii comunități credincioase.”

Iar Papa Francisc afirma despre Provida Mater Ecclesia că „a fost un gest revoluționar în Biserică. Institutele seculare sunt tocmai un gest de curaj pe care l-a făcut Biserica în acel moment: să dea structură, să dea instituționalitate institutelor seculare. Și din acel timp până acum este atât de mare binele pe care voi îl faceți în Biserică, cu curaj, pentru că este nevoie de curaj pentru a trăi în lume. Atâția dintre voi singuri, unii în mici comunități. În toate zilele, a duce viața unei persoane care trăiește în lume și în același timp a păstra contemplația, această dimensiune contemplativă față de Domnul, precum și față de lume, a contempla realitatea, precum și a contempla frumusețile din lume, de asemenea și păcatele mari ale societății, devierile, toate aceste lucruri și mereu în tensiune spirituală…”

„Pentru aceasta, vocația voastră este fascinantă, pentru că este o vocație care este chiar acolo unde se joacă mântuirea nu numai a persoanelor, ci a instituțiilor. Și a atâtor instituții laice necesare în lume. Pentru aceasta, eu cred așa, că Biserica a făcut cu Provida Mater Ecclesia un gest cu adevărat revoluționar!”

(Sursă: http://www.catholica.ro)

Exprimaţi-vă opinia