Istoria Rozariului se întinde din secolul al XII-lea, când era deja recitată de mult timp de călugării certozini. Apoi, foarte repede s-a răspândit în toată lumea catolică, căpătând caracteristici diferite, dar păstrând mereu invocaţia către Preasfânta Fecioară Maria. Comemorarea liturgică în cinstea Sfintei Fecioare Maria a Rozariului se celebrează la 7 octombrie. Papa Grigore al XIII-lea a transferat-o în această zi, înlocuind comemorarea Sfintei Maria a Victoriei pe care predecesorul său, Pius al V-lea, a instituit-o pentru a comemora victoria la Lepanto a flotei creştine asupra flotei turceşti care ameninţa coastele din regiunea Veneto.

Rozariul este o rugăciune miraculoasă, iar sărbătoarea latină de pe data de 7 octombrie rămâne ca semn al puterii Mariei care luptă şi ne mijloceşte har să izbândim în lupta contra vrăjmaşilor şi a ispitelor.

Rozariul este miraculos şi pentru că e o rugăciune dătătoare de viaţă, adică prin faptul că e o rugăciune biblică. Pe de o parte, meditând misterele Rozariului, parcurgem cuvântul divin al Evangheliei, un Cuvânt viu rostit de Cel care este Viaţa. Pe de altă parte, rugăciunea “Bucură-te, Marie” este reluarea, cu buzele noastre, a salutului arhanghelului şi a laudei pe care Elisabeta o aduce, în bucurie, Mariei.

Rozariul este o rugăciune completă şi complexă. “Rugăciunea Rozariului îşi are catolicitatea tocmai în capacitatea Mariei de a păstra în inimă toate adevărurile de credinţă ca nimeni altcineva în istorie” – explică preotul MARIUS TALOŞ, călugăr iezuit, în interviul pentru Radio Maria.

 

Înregistrarea poate fi găsită aici.

Exprimaţi-vă opinia