• 08 Oct 2017
  • 564
  • 0

Congregația pentru Bisericile Orientale informează că, între 9 și 12 octombrie 2017 este convocată la Roma adunarea plenară a departamentului, cu tema: “La 100 de ani ai Congregației pentru Bisericile Orientale și la 25 de ani ai Codului Canoanelor.”

La sesiune și-au anunțat prezența, pe lângă patriarhi, arhiepiscopi majori și mitropoliți “sui iuris”, 17 cardinali și unii arhiepiscopi și episcopi în calitate de membri ai Congregației pentru Bisericile Orientale.”

“Viața Bisericilor Orientale Catolice se desfășoară în primul rând în respectivele teritorii de origine: gândindu-ne la Siria, Egipt, Irak, Turcia, Liban, Iordania, Ucraina, Armenia, Etiopia, Eritreea, ne vin imediat în minte numeroasele încercări și suferințe, cauzate de violență, război dar și de situațiile de sărăcie socială, de foamete sau de fenomenele migratorii masive”, se spune în prima parte a comunicatului, în care se ilustrează liniile generale ale dezbaterilor din cadrul adunării plenare.

Reflecțiile din cadrul sesiunii vor analiza activitatea Congregației pentru Bisericile Orientale în cei 100 de ani de la fondare, cu o atenție deosebită asupra identității acestui departament cu un caracter “unit și plural”. De asemenea, participanții la adunarea plenară se vor opri asupra discernământului care conduce la alegerea candidaților la episcopat, la gestionarea bunurilor materiale, la noile figuri juridice pentru grija pastorală a credincioșilor, la misiunea ecumenică a Bisericilor Orientale Catolice, la identitatea preotului și la lucrările Comisiei Liturgice reînființată de papa Francisc în septembrie 2015.

Lucrările se vor desfășura în Sala Bologna din Palatul Apostolic. Luni, 9 octombrie, Sfântul Părinte se va întâlni cu patriarhii și arhiepiscopii majori. Joi, 12 octombrie, în ziua în care se aniversează centenarul Congregației pentru Bisericile Orientale și a Institutului Pontifical Oriental, papa Francisc va vizita sediile celor două instituții și, succesiv, va planta un copac cu ocazia centenarului, se va întâlni cu binefăcătorii Institutului Pontifical oriental și cu un grup de iezuiți din cadrul institutului. Cu începere de la ora 10.30, la bazilica papală Santa Maria Maggiore, va fi celebrată Sfânta Liturghie Solemnă, prezidată de Sfântul Părinte papa Francisc. (AM)

Sursa:ro.radiovaticana.va

Exprimaţi-vă opinia