Papa Francisc s-a întâlnit joi, 5 octombrie, cu membrii Academiei Pontificale pentru Viață, reuniți în cadrul adunării plenare – OSS_ROM

05/10/2017 12:46
5 octombrie 2017. Sfântul Părinte s-a întâlnit joi, 5 octombrie, în jurul orei prânzului, cu participanții la adunarea generală a membrilor Academiei Pontificale pentru Viață. Primindu-i în Aula Sinodului, papa Francisc le-a adresat un discurs inspirat din tema dezbătută în cadrul adunării plenare, și anume “A însoți viața. Noi responsabilități în era tehnologică”.

Pornind de la tema dezbătută în cadrul adunării plenare, pontiful a evidențiat “împletirea de oportunitate și criticitate ce interpelează întreaga umanitate” cu privire la recentele progrese tehnologice  înregistrate în domeniul științelor vieții. Evidențiind faptul că “potența biotehnologiilor, ce permite în prezent manipulări ale vieții ce erau de neconceput până ieri, pune problematici colosale”, Sfântul Părinte a evidențiat pericolul izvorât dintr-o  “cultură orientată în mod obsesiv pe suveranitatea omului, în calitate de specie și individ, în raport cu realitatea”.

Papa Francisc: “Unii vorbesc chiar despre ‘egolatrie’, prin care se înțelege un adevărat cult al ‘eu’-lui, pe al cărui altar se sacrifică orice lucru, inclusiv cele mai dragi legături afective. Această perspectivă nu este inofensivă: aceasta plăsmuiește un individ care se uită continuu în oglindă, până la a deveni incapabil să-și îndrepte ochii spre alții și spre lume. Răspândirea unui astfel de comportament are consecințe foarte grave pentru toate legăturile afective și de viață”.

Pontiful nu a lăsat la o parte nici materialismul tehnocratic, un mare număr de femei și bărbați experimentând cu amărăciune și durere promisiunile iluzorii ale acestuia. Însă, “credința creștină ne impulsionează să reluăm inițiativa”, pontiful amintindu-ne că izvorul de inspirație al acesteia este Cuvântul lui Dumnezeu. “O teologie a Creației și a Mântuirii care să se traducă în cuvinte și gesturi de iubire pentru fiecare viață și pentru întreaga viață, apare azi ca fiind mai necesară ca oricând, pentru a însoți parcursul Bisericii în lumea în care locuim”, a spus Sfântul Părinte, subliniind că întreaga Creație apare ca fiind înscrisă în iubirea specială a lui Dumnezeu față de creatura omenească.

“Mărturia credinței în spiritul milostivirii lui Dumnezeu, care împlinește și desăvârșește orice act de justiție este condiția esențială pentru a pune în circulație autentica compasiune între diferite generații”, a spus pontiful în încheierea reflecției sale, exprimându-și gratitudinea față de eforturile în favoarea apărării vieții de la concepere și până la sfârșitul natural.

RV/AM

Exprimaţi-vă opinia