Fuga în Egipt a Preasfintei Familii – RV

05/10/2017 09:13
5 octombrie 2017. În cadrul audienței generale de miercuri, 4 octombrie, papa Francisc a salutat o delegație venită din Egipt pentru binecuvântarea icoanei care înfățișează fuga Preasfintei Familii pentru a scăpa de amenințările regelui Irod.

Adresând un salut delegației, Sfântul Părinte a spus: “Amintesc cu afecțiune vizita apostolică în ținutul vostru bun și la poporul vostru generos, ținut în care a trăit sfântul Iosif , Preacurata, Pruncul Isus și mulți profeți; pământ binecuvântat de-a lungul secolelor de sângele prețios al martirilor și al celor drepți; loc de conviețuire și de ospitalitate; de întâlnire, de istorie, de civilizație. Domnul să vă binecuvânteze pe voi toți și să protejeze țara voastră, Orientul Mijlociu și lumea întreagă de orice pericol, de orice formă de terorism și de cel rău.”

Delegația egipteană a fost condusă de ministrul egiptean al Turismului, Yahya Rashid, venit la Roma pentru relansarea proiectului de pelerinaj de-a lungul așa-numitului “Drum al Preasfintei Familii”, adică itinerariul care străbate locurile pe unde – potrivit tradiției – au trecut Maica Domnului, Iosif și Pruncul Isus când au fost nevoiți să fugă în Egipt pentru a scăpa de violențele dispuse de regele Irod. Proiectul a fost prezentat miercuri, la ora locală 19, la Palatul Cardinal Cesi, din Roma.

În vremea lui Isus, drumurile care duceau din Palestina în Egipt erau trei. Însă, potrivit unor surse istorice copte, Preasfânta Familie, de teama de a fi recunoscută, nu a parcurs niciunul dintre aceste trei itinerarii care erau frecventate de caravane. Potrivit acelorași surse, odată ajunsă în Egipt, Preasfânta Familie s-a mutat continuu, probabil din motive de securitate. De aceea, sunt numeroase locurile de cult creștine care istorisesc despre trecerea lui Isus, itinerariul pornind de la coasta mediteraneană a Egiptului, traversând regiunea Deltei, urmând cursul Nilului spre sud, până la orașul cunoscut în prezent cu numele Assiut. Tradiția populară nu specifică întotdeauna dacă un anumit loc a fost vizitat la dus sau la întors, însă diferitele etape sunt semnalate de capele, sanctuare, mănăstiri și chiar copaci, traseul constituind de secole destinația de pelerinaj a credincioșilor creștini de rit copt din Egipt.

RV/AM

Exprimaţi-vă opinia