Papa Francisc a primit în audiență directorii naționali europeni pentru migranți. – AFP

 RV 23 sep 2017. În fața migrațiilor umane, Biserica rămâne credincioasă misiunii sale: să-l iubească pe Isus Cristos, să-l iubească în mod particular în cei mai săraci și abandonați, iar printre aceștia se află migranții și refugiații. Papa Francisc i-a primit cu această convingere, vineri, 22 septembrie 2017, pe directorii naționali pentru pastorația migranților din cadrul Conferințelor episcopale din Europa. Directorii au participat în zilele 21-23 septembrie a.c. la reuniunea de lucru organizată la Roma pe această temă de Consiliul Conferințelor Episcopale din Europa (CCEE).
”A-l recunoaște și a-l sluji pe Domnul în acești membri ai poporului său pe cale”, a afirmat Sfântul Părinte referindu-se la migranți și refugiați, ”este o responsabilitate care le unește pe toate Bisericile particulare în depunerea unui efort constant, coordonat și eficace”. Desigur, dificultățile nu lipsesc. ”Nu vă ascund”, a spus pontiful în discursul său, ”preocuparea mea în fața semnelor de intoleranță și xenofobie care se întâlnesc în diferite regiuni ale Europei. Mă preocupă și mai mult faptul că nici comunitățile noastre catolice din Europa nu sunt lipsite de aceste reacții de apărare și respingere, justificate de o neprecizată «datorie morală» de a conserva identitatea culturală și religioasă originară. (…) În istoria Bisericii nu au lipsit tentative de excludere și de închidere culturală, dar Duhul Sfânt ne-a ajutat întotdeauna să le depășim, garantând deschiderea față de celălalt”.

Pe de altă parte, criza economică, dimensiunile fluxurilor migratorii, nepregătirea societăților de primire sunt pentru papa Francisc câteva din cauzele ”disconfortului profund” perceput în rândul societății, dar acesta, a continuat Sfântul Părinte, ”este indicativ și pentru limitele procesului de unificare europeană, pentru obstacolele cu care trebuie să se confrunte aplicarea concretă a universalității drepturilor omului, pentru zidurile împotriva cărora se lovește umanismul integral, unul dintre cele mai frumoase roade ale civilizației europene”.

Sosirea unui număr atât de mare de frați și surori în credință, a spus papa în continuarea discursului său, oferă Bisericilor din Europa o ocazie în plus de a realiza propria catolicitate, îmbogățindu-se cu pietatea și entuziasmul lor. În același timp, fluxurile migratorii contemporane constituie o nouă ”frontieră” misionară, o șansă privilegiată de a-l vesti pe Isus Cristos, după cum întâlnirea cu migranții și refugiații de alte confesiuni și religii reprezintă o incrementare a dialogului ecumenic și inter-religios.

Referindu-se, în fine, la Mesajul său pentru următoarea Zi mondială a migrantului și refugiatului, papa Francisc a evidențiat cele patru verbe care exprimă răspunsul pastoral în fața migrațiilor: a primi, a ocroti, a promova și a integra. Mai mult, Biserica catolică, prin Secția migranți și refugiați a Departamentului pentru slujirea dezvoltării umane integrale, a pregătit 20 de puncte de acțiune prin care intenționează să contribuie la pregătirea Pactelor Globale, pe care statele lumii s-au angajat să și le asume înainte de finele anului 2018. Cele 20 de puncte, a subliniat pontiful, sunt întemeiate pe ”bunele practici” consolidate în activitatea de zi cu zi, iar Bisericile locale sunt invitate să le folosească.

(rv – A. Masotti – A. Dancă)

Exprimaţi-vă opinia