Sfânta Francisca Cabrini, propusă de papa Francisc ca model de urmat în actualele migrații umane. – RV

RV 20 sep 2017. Într-un timp marcat de ”actualele deplasări epocale de populații, cu tensiunile care apar în mod inevitabil”, Sfânta Francisca Cabrini este o ”figură deosebit de actuală”: scrie papa Francisc în scrisoarea adresată surorii Barbara Louise Staley, superioara generală a congregației Misionarele Inimii Preasfinte a lui Isus, cu ocazia centenarului de la moartea Sfintei Francisca Cabrini, declarată patroana migranților de Biserica catolică. Carisma acestei sfinte, notează pontiful, este marcată de ”o dăruire totală și inteligentă față de emigranții care din Italia se îndreptau spre Lumea Nouă”, fiind legată de o ”consacrare vădit misionară”.

În această Sfântă, continuă papa Francisc, există un model de sfințenie care ”unește atenția față de situațiile de sărăcie și fragilitate mai mare, precum orfanii și minerii, cu o sensibilitate culturală lucidă”. Sensibilitatea ei recunoaște în vitalitatea umană și creștină a migranților ”un dar pentru Biserici și pentru popoarele care îi primesc”. ”Marile migrații din timpurile noastre”, se afirmă în scrisoarea pontificală, ”au nevoie de o însoțire plină de iubire și de inteligență asemenea celei care caracterizează carisma cabriniană, în vederea unei întâlniri de popoare care să reprezinte o bogăție pentru toți și să genereze uniune și dialog, nu separare și ostilitate”.

Nu trebuie uitat, de asemenea, că Sfânta Francisca Cabrini păstrează ”o sensibilitate misionară nu sectorială, ci universală”. Iubirea ei față de Inima lui Cristos, subliniază papa Francisc, se răsfrânge în atenția pe care ea a acordat-o celor pe care astăzi le-am numi ”periferiile istoriei”. De exemplu, amintește Sfântul Părinte, ”un an după ce mai mulți italieni au fost linșați fără milă, acuzați că l-ar fi ucis pe șeful poliției din New Orleans, în Lousiana, Maica Francisca Cabrini a deschis o Casă în cartierul italian cu cea mai proastă reputație. ”Cu o vie afecțiune”, încheie papa Francisc, ”vă asigur de amintirea și rugăciunea mea, fie pentru că figura Maicii Cabrini îmi este dintotdeauna familiară, fie pentru solicitudinea specială pe care o acord cauzei migranților”.

Sfânta Francisca Cabrini s-a născut în 1850 în nordul Italiei și a murit în 1917 în Statele Unite ale Americii. A fondat congregația ”Misionarele Inimii Preasfinte a lui Isus”, dedicându-și existența și apostolatul migranților din diferite țări de pe continentul american. Canonizată în 1946, este prima sfântă a Bisericii din Statele Unite ale Americii. Proclamată ”patroana migranților” în 1950, este amintită anual în calendarul latin pe 22 decembrie. Scria într-un jurnal de călătorie: ”Astăzi iubirea nu trebuie să fie ascunsă, este timpul să devină lucrătoare, vie și adevărată”.

(rv – A. Dancă)

Exprimaţi-vă opinia