Papa Francisc la tradiționala audiență generală cu credincioșii în Piața Sf. Petru.

 RV 20 sep 2017. ”Trăiește, iubește, crezi! Și cu harul lui Dumnezeu, nu dispera niciodată!”. Papa Francisc a încheiat cu acest îndemn cateheza prezentată la tradiționala audiență generală de miercuri în Piața Sfântul Petru, cu participarea a mii de pelerini din diferite țări. Tema catehezei: ”Să educăm în spiritul speranței!”. Pontiful a renunțat la obișnuita formă de exprimare către un destinatar plural, pentru a se adresa la persoana a doua singular, ca și cum ar vorbi – după cum a remarcat – ”unui tânăr sau oricărei persoane care este dispusă să învețe”.
Papa Francisc: ”Acolo unde Dumnezeu te-a semănat, speră! Nu capitula în fața nopții: amintește-ți că primul dușman pe care trebuie să-l supui nu este în afara ta, ci înăuntru. De aceea, nu lăsa loc gândurilor negative. Crede cu tărie că această lume este prima minune pe care Dumnezeu a făcut-o și că Dumnezeu a pus în mâinile noastre harul unor noi minuni. Credința și speranța merg împreună. Crede în existența adevărurilor mai înalte și mai frumoase. Ai încredere în Dumnezeu, Creatorul, în Duhul Sfânt care mișcă totul spre bine, în îmbrățișarea lui Cristos care îl așteaptă pe tot omul la apusul existenței sale. Nu te îngrijora dacă într-o zi a vieții ți se va părea că ești unicul care vede cele mai frumoase taine ale credinței: lumea merge grație privirii atâtor oameni care au făcut breșe, care au construit punți, care au visat și crezut, chiar și când în jurul lor auzeau cuvinte de batjocură”.

În continuarea catehezei sale, papa Francisc a prezentat o adevărată avalanșă de cuvinte pline de speranță, pentru a nu lăsa loc pesimismului, neîncrederii și disperării. Dimpotrivă, cel care are credință în Dumnezeu, spune Sfântul Părinte, este un om întotdeauna constructiv, curajos și bine ancorat pe țărmul speranței.

Papa Francisc: ”Să ai mereu curajul adevărului, dar adu-ți aminte: nu ești superior nimănui. Dacă tu ai fi ultimul care crede în adevăr, nu evita din acest motiv compania celorlalți oameni. Chiar dacă ai trăi în tăcerea unui schit, să porți în inimă suferința oricărei făpturi. Ești creștin și în rugăciune îi redai lui Dumnezeu totul. Cultivă idealuri. Trăiește pentru ceva care depășește omul. Și dacă într-o zi aceste idealuri ți-ar cere un preț mare de plătit, nu înceta niciodată să le porți în inima ta. Fidelitatea pe toate le dobândește. Dacă greșești, ridică-te: nu este nimic mai omenesc decât a greși. Greșelile tale nu trebuie să devină pentru tine o închisoare. Fiul lui Dumnezeu a venit nu pentru cei sănătoși, dar pentru cei bolnavi, deci a venit și pentru tine. Și dacă vei greși mai departe, nu te teme, ridică-te! Dumnezeu este prietenul tău. (…) Trăiește, iubește, crede! Și, cu harul lui Dumnezeu, nu dispera niciodată!”.

La saluturile finale, papa Francisc a subliniat că mâine se celebrează sărbătoarea liturgică a Sfântului apostol și evanghelist Matei. ”Convertirea sa”, a afirmat, ”să fie exemplu pentru voi, dragi tineri, ca să trăiți viața după criteriile credinței”.

Primiți la final și Binecuvântarea apostolică a papei Francisc.

(rv – A. Dancă)

Exprimaţi-vă opinia