Făclii și călăuze din Societatea lui Isus

 Sfântul Robert Bellarmino,

episcop, cardinal şi învățător al Bisericii

 

Comemorează:17_septembrie_Robert_Bellarmin

Născut la Montepulciano în 1542 dintr-o familie înstărită și numeroasă, Robert Bellarmino intră în Societatea lui Isus în 1560. Studiază la Padova, la Louvain și Colegiul Roman. Devenit la rândul lui profesor, l-a avut printre elevi pe sfântul Aloisiu Gonzaga. Este creat cardinal și numit arhiepiscop de Capua în 1599. Se afirmă ca un teolog post-tridentin de prim rang, luând parte la controversele teologice cu protestanții și la procesele inchizitoriale ale lui Galileo și Giordano Bruno. În paralel cu scrierile teologice, adâncește taina vieții spirituale, desăvârșindu-se ca autor și îndrumător în Arta de a muri cum se cuvine, lucrarea sa cea mai cunoscută. O altă operă celebră a sa este Catehismul, tradus în mai bine de 40 de limbi. A fost un candidat serios la scaunul Sf. Petru la alegerea de papă din anul 1605, datorită erudiţiei şi popularităţii sale în Biserică. Bellarmino însă se ruga să fie ferit de a ajunge papă.

Avea capacitatea de a se adapta spontan la orice ocupaţie din cele mai diverse şi la orice situaţie. Îşi făcea datoria în toate funcţiile în care era numit sau trimis, ca şi cum toate ar fi fost specialitatea lui. Acorda tot timpul pentru Biserică şi Societate. A fost mai mult îndrumător decât profesor, mai mult tată decât superior.

A murit la Roma în ziua de 17 septembrie 1621. În 1930, papa Pius al XI-lea l-a ridicat treptat la întreita cinste de fericit, de sfânt și de învățător al Bisericii. În anul 1932 a fost declarat şi patronul ceresc al operelor catehetice.

Este sărbătorit în calendarul Societăţii lui Isus la 17 septembrie.

 

Reține:

Și care este jugul tău care nu ostenește, ci odihnește? Cu siguranță este cea dintâi poruncă: „Să-L iubești pe Domnul Dumnezeul Tău din toată inima”. Toate celelalte porunci ale Dumnezeu îl desăvărșesc pe cel care ascultă, îl iluminează, iar în cele din urmă îl fac bun și fericit. De aceea, dacă ai înțelepciune, pricepi că ai fost creat pentru mărirea lui Dumnezeu și pentru mântuirea ta veșnică. Acesta este scopul tău, acesta este miezul sufletului tău, acesta este tezaurul inimii tale. Dacă vei atinge acest scop vei fi fericit, dacă te vei abate de la el vei plânge amarnic.

(Din Tratatul „Înălțarea minții la Dumnezeu” a sfântului Robert Bellarmino).

 

Aprofundează:

Liturgia delle Ore della Compagnia di Gesù, Curia Generalizia, Roma, 2007.

Gheorghe Fireza, Sfinții și fericiții din Societatea lui Isus, Editura Provinciei Române S.I., București, 1940.

In Cristo Gesù. Profili spirituali dei Santi e Beati della Compagnia di Gesù, Editrice Ancora Milano, 1974.

 

Exprimaţi-vă opinia