Făclii și călăuze din Societatea lui Isus

 Fericitul Francisc Gárate, frate iezuit

 

Comemorează:hqdefault

S-a născut în anul 1857 în Recarte, aproape de Loyola, în regiunea Guipúzcoa. După studiile elementare, în 1871, a fost primit ca laic slujitor la colegiul iezuiţilor în Orduna. În timpul copilăriei sale a fost martorul expulzării iezuiţilor din Loyola de două ori, în timpul unor revolte. De aceea a intrat în Societate în 1874 la Poyanne, Franţa, unde era pe atunci noviciatul, ca frate iezuit. Între 1877 – 1888 a fost infirmier şi sacristan la colegiul iezuit La Guardia. Pentru următorii 40 de ani a îndeplinit rolul de portar la Universitatea Deusto din Bilbao. Ca portar, prima persoană cu care se întâlneau toţi cei care intrau în clădirea universităţii devine şi recepţioner, persoană de contact pentru relaţiile cu publicul, consilier al studenţilor şi îngrijitor al celor săraci. A fost remarcat de toată lumea pentru bunătatea lui, umilinţa şi modul de a se ruga. A fost numit un Alfonso al timpurilor moderne, deoarece viaţa sa de călugărie a reflectat exemplul unui alt frate iezuit şi el portar, Sf. Alfonso Rodriguez.
Moare la data de 9 septembrie 1929, în sărbătoarea confratelui său, sf. Petru Claver şi este beatificat de Papa Ioan Paul al II-lea în 1985.
Este sărbătorit în calendarul Societăţii lui Isus la 10 septembrie.

 

Reține:

Un Arhiepiscop iezuit scria despre Francisc într-una din scrisorile sale:

Nu era nimic ieşit din comun în ceea ce privea înfăţişarea sa, dar era suficient să schimbi cu el câteva vorbe ca să realizezi că era un om de o profunzime spiritual mare, înzestrat de virtuţi nemaipomenite. Deşi era mereu agitaţie şi lume pe holul de la intrare: părinţi care-şi căutau copiii, vizitatori care doreau să se întâlnească cu preoţii sau profesorii, negustori care aduceau marfă, cerşetori, avea pentru fiecare dintre ei o vorbă bună şi prietenoasă, adresată cu serenitate şi calm.
L-am întrebat într-o zi: Cum poţi, frate, să te implicit în atât de multe lucruri şi totuşi să rămâi atât de calm, fără să-ţi pierzi răbdarea? Mi-a răspuns: Părinte, fac ceea ce pot şi las restul în grija lui Dumnezeu, care poate face orice. Cu ajutorul său totul este uşor şi plăcut, pentru că slujim unui stăpân bun.

 

Aprofundează:

Liturgia delle Ore della Compagnia di Gesù, Curia Generalizia, Roma, 2007.

https://es.wikipedia.org/wiki/Francisco_G%C3%A1rate

Exprimaţi-vă opinia