RV 08 sep 2017. Deosebit de călduroasă, primirea de care se bucură papa Francisc în Columbia, mulțimi imense și pline de entuziasm, cum numai în America Latină se pot vedea, fiind prezente de-o parte și de alta a străzilor pe unde trece Sfântul Părinte. Agenda de joi, 7 septembrie, a început cu vizita de curtoazie la președintele țării, Juan Manuel Santos. În discursul prezentat la palatul prezidențial din Bogotá, Suveranul Pontif a îndemnat autoritățile statului ca, în această fază delicată a reconcilierii naționale cu forțele de gherilă, să se renunțe la ”orice tentativă de răzbunare” și să se pună pe primul loc situația celor săraci și marginalizați.
Papa Francisc: «Doamnelor și domnilor, aveți înaintea voastră o frumoasă și nobilă misiune, care este în același timp o grea îndatorire. Răsună în inima oricărui columbian spiritul marelui compatriot Gabriel García Marquez: ”Totuși, în fața asupririi, jafului și abandonului, răspunsul nostru este viața. Nici diluvii nici ciume, nici foamete nici cataclisme, nici chiar războaiele interminabile din decursul veacurilor nu au putut să reducă avantajul tenace al vieții asupra morții. Un avantaj care crește și accelerează” (Discurs cu ocazia Premiului Nobel, 1982). Lung este timpul petrecut în ură și răzbunare… Solitudinea de a fi întotdeauna unii împotriva altora se numără de acum cu deceniile și cunoaște vârsta de aproape o sută de ani. Nu vrem ca vreun fel de violență să restrângă sau să zădărnicească încă o dată viața. Am vrut să vin până aici ca să vă spun că nu sunteți singuri, că suntem numeroși cei care dorim să vă însoțim în acest pas. Această călătorie vrea să fie un imbold pentru voi, o contribuție care să ușureze drumul către reconciliere și pace».

Semnificativă, pentru Biserica din Columbia, și întâlnirea Sfântului Părinte cu episcopii țării, desfășurată la ora locală 11.00. Papa a spus că întreaga țară ”are nevoie de voi, episcopii, pentru a fi sprijinită în curajul primului pas către pace și reconciliere, respingerea violenței, depășirea inegalităților și renunțarea la corupție.
Papa Francisc: «”A face primul pas” este moto-ul vizitei mele, dar și pentru voi acesta este primul mesaj. Știți bine că Dumnezeu este Domnul primului pas. El ne-o ia întotdeauna înainte. Întreaga Sfântă Scriptură vorbește de Dumnezeu ca de un exilat din sine însuși din iubire. (…) La împlinirea timpurilor, el a vrut să-și reveleze adevăratul nume al primului pas, al primului său pas. Se numește Isus și este un pas ireversibil. Provine din libertatea unei iubiri care merge înaintea a toate. Pentru că Fiul, El însuși, este expresia vie a acestei iubiri. Cei care îl recunosc și îl primesc, au drept moștenire darul de a fi introduși în libertatea de a putea face întotdeauna în El acest prim pas, nu se tem să se piardă dacă ies din sine pentru că au garanția iubirii care provine din primul pas al lui Dumnezeu, o busolă care îi împiedică să se piardă. Păstrați, așadar, cu sfântă teamă și cu emoție, acel prim pas al lui Dumnezeu către voi și, prin intermediul slujirii voastre, către oamenii care v-au fost încredințați, conștienți că sunteți voi înșivă sacramentul viu al acelei libertăți divine care nu se teme să iasă din sine din iubire, care nu se teme că se face săracă în timp ce se dăruiește, care nu are nevoie de altă forță decât de iubire».

În fine, privirea pontifului de origine argentiniană s-a extins din capitala Columbiei la întregul continent al Americii Latine la întâlnirea cu comitetul director al CELAM, Consiliul episcopal latinoamerican. În cuvântul său, cu un discurs foarte amplu și dens, Sfântul Părinte a vorbit de necesitatea de ”a depăși bizantinismele învățătorilor legii” pentru a se întâlni cu omul concret, pentru ca, în toate țările din America Latină, să vestească Evanghelia cu bucurie și pasiune.
Papa Francisc: «Ce înseamnă concret a merge cu Isus în misiune astăzi în America Latină? Adverbul «concret» nu e un detaliu stilistic, dar face parte din nucleul întrebării. Evanghelia este întotdeauna concretă, niciodată un exercițiu de speculații sterile. Cunoaștem bine ispita frecventă de a se pierde în bizantinismul «învățătorilor legii», de a se întreba până la ce punct se poate ajunge fără a pierde controlul propriului teritoriu delimitat sau al presupusei puteri pe care limitele o garantează. S-a vorbit mult despre ”Biserica în stare permanentă de misiune”. A ieși, a porni cu Isus este condiția acestei realități. A ieși, da, dar împreună cu Isus. Evanghelia vorbește de Isus care, ieșind de la Tatăl, străbate împreună cu ai săi ogoarele și satele din Galileea. Nu este un parcurs inutil al Domnului. În timp ce el merge, întâlnește; când întâlnește, se apropie; când se apropie, vorbește; când vorbește, atinge cu puterea sa; când atinge, îngrijește și mântuiește. A-i conduce la Tatăl pe cei pe care îi întâlnește este scopul ieșirii sale permanente, asupra căreia trebuie să reflectăm fără încetare și să ne facem un examen de conștiință. Biserica trebuie să-și însușească din nou cuvintele pe care Cuvântul lui Dumnezeu le folosește în misiunea sa dumnezeiască. A ieși pentru a întâlni, fără a trece mai departe; a se apleca fără indiferență; a atinge fără temeri. Este vorba de a se pune în fiecare zi la muncă în câmp, acolo unde trăiește Poporul lui Dumnezeu care v-a fost încredințat. Nu ne este îngăduit să ne lăsăm paralizați de aerul condiționat din birouri, de statistici și strategii abstracte. Trebuie să ne adresăm persoanei în situația sa concretă. Nu putem să ne desprindem privirea de la aceasta. Misiunea se împlinește întotdeauna într-un «corp la corp»”.

(rv – A. Dancă)

Exprimaţi-vă opinia