Comunitatea monastică din Bose (Italia) găzduiește cel de-al XXV-lea simpozion ecumenic de spiritualitate ortodoxă (6-9 septembrie 2017).

RV 07 sep 2017. ”Ospitalitatea este un dar, un dar pe care mai întâi de toate l-am primit”: scrie papa Francisc în mesajul transmis participanților la cel de-al XXV-lea Simpozion ecumenic internațional de spiritualitate ortodoxă, organizat de Comunitatea din Bose (nordul Italiei) în perioada 6-9 septembrie 2017. Simpozionul are ca temă ”Darul ospitalității” și este organizat în colaborare cu Bisericile ortodoxe. În Mesajul său, purtând data de 18 august a.c., Sfântul Părinte transmite ”o călduroasă îmbrățișare a păcii” patriarhului ecumenic Bartolomeu și patriarhului Teodor al Alexandriei, remarcând că prezența acestora la simpozionul ecumenic ”pune în valoare contribuția la drumul comun către unitatea deplină între creștini”. Referindu-se la tema din acest an, «Darul ospitalității», pontiful scrie că ”ospitalitatea este un dar, un dar pe care mai întâi de toate l-am primit: suntem oaspeți într-o lume care a fost creată pentru noi și care trebuie păstrată, dar suntem și în trecere aici, străini pe pământ, pentru că suntem oaspeți invitați și așteptați în ceruri, unde se află cetățenia noastră” (cf. Fil 3,20). ”Între timp, ca discipoli călători”, continuă papa Francisc în mesajul său, ”suntem chemați să ne păstrăm privirea îndreptată spre ceea ce nu apune, caritatea care nu va avea sfârșit niciodată (cf. 1 Cor 13,8), să ne primim unii pe alții ca daruri ale Domnului, să promovăm grija și afecțiunea reciprocă, să «avem compasiune, să luăm parte la suferința celor care suferă, să considerăm ca pe un rău al nostru necazurile celorlalți» (N. Cabasilas, Viața în Cristos, VI,8). Vă doresc – încheie papa Francisc mesajul său – ca atare chemare să fie revigorată prin ascultarea smerită și sinceră a meditațiilor din aceste zile, astfel încât să crească tot mai mult sentimentele fraterne și să se maturizeze o autentică «ospitalitate a inimii». Făcând astfel, în timp ce peregrinăm împreună către Împărăția cerurilor, vom fi susținuți să întreprindem pași curajoși și concreți către comuniunea deplină”.

 

Printre vorbitorii care și-au anunțat participarea la simpozion se numără fr. Alois, priorul Comunității din Taizé, Radu Bordeianu (Duquesne University), pr. Claudio Monge, O.P. (Istanbul), pr. Michel van Parys (Chevetogne, Belgia) și alți cunoscători în domeniu de la diferite universități din lumea întreagă. Printre numeroasele delegații care participă – catolice, ortodoxe, apostolice armene și anglicane – se află și una a Bisericii ortodoxe române, condusă de episcopul Siluan, al episcopiei ortodoxe române din Italia.

 

(rv – A. Dancă)

Exprimaţi-vă opinia