M

„Drumul se face mergând”, dar despre ce drum este vorba? Sigur, despre un drum care ne conduce către întâlnirea cu Dumnezeu, către o cunoaștere mai bună a Sa, a dorințelor Sale. Dar știm noi care este drumul, nu cel mai ușor, nu cel mai lipsit de obstacole, dar cel mai potrivit pentru fiecare în parte?

Uneori ne planificăm amănunțit viața; suntem atât de ocupați să obținem ceea ce ni se pare a fi „mai bine” pentru noi, încât uităm că avem un Creator, care ne cunoaște mult mai profund decât ne-am putea imagina, care știe cel mai bine ce ni se potrivește, care are un plan pentru fiecare copil al Său. A-L lăsa pe Dumnezeu să aleagă, să lucreze în tine, prin tine, pentru tine și pentru ceilalți, aceasta a presupus Magisul (acțiune organizată de Societatea lui Isus din România, cu tema centrală din acest an menționată la începutul articolului), în general, și experiența „Întâlnire – București” (una din cele patru experiențe de anul acesta din cadrul Magisului), în particular.

Ajunși la București, din întâmplare sau din proprie inițiativă (ceea ce mă duce cu gândul la tema primei zile, „Drumuri împotmolite și drumuri hotărâte în inimă”), încântați sau nu de ideea de a lucra cu vârstnicii (de la „Căminul de bătrâni „Sf. Maria” ” din Popești-Leordeni, la marginea capitalei), adunați din diferite colțuri ale țării (Maramureș, Ardeal, Muntenia, Moldova), am purces la drum, un grup format din 10 persoane, cu personalități și preocupări diferite (elevi, studenți, tineri independenți și persoane consacrate), dar cu dorința comună de a ne apropia cu încă un pas, sau mai mulți, de Dumnezeu. Fiecare a parcurs propriul drum, fiecare și-a doborât propriile ziduri (pentru unii – teama de necunoscut, repulsia față de persoanele vârstnice sau bolnave, distanțarea de ceilalți, pentru alții – limitarea în credință sau rugăciune, încrederea excesivă în forțele proprii, dorința de a fi important, apreciat), iar fiecăruia i s-au deschis porți ce îl conduceau mai aproape de ceilalți, de adevăratul sine, de Dumnezeu (sugestivă fiind, în acest sens, tema unei alte zile „Drumuri, ziduri și porți…”).

rodnei 2

Prin activități sociale (jocuri de cunoaștere, modelarea plastilinei, recitare de poezii, cântat), dar și prin rugăciune comună (participarea la Sfântul Rozariu, Adorație, Sfânta Liturghie), am reușit să creăm punți între noi, reprezentanți în acel loc al tinerei generații, aflați la început de drum, și ei, oameni importanți, cu experiență, în ultima etapă a vieții, în general. Iar astfel, cu fiecare zi, bucuria revederii era din ce în ce mai mare, iar apropierea despărțirii din ce în ce mai grea.

Dumnezeu ni se revelă zilnic, însă nu totdeauna acordăm atenție acestui lucru. Această săptămână de Magis a fost și un prilej de a-L descoperi pe Dumnezeu în orice ne înconjoară, de a vedea cu ochii Lui creația. De aceea, la rugăciunea din fiecare dimineață, ne erau descoperite lectura și tema specifică zilei respective, ce aveau ca scop să ne ghideze pașii în acea zi, să ne ofere anumite direcții, ca atunci când te informezi asupra traseului înainte de a porni într-o călătorie. Pe parcursul zilei, încercam să urmăm, în stilul propriu, indicațiile date dimineața, iar seara ne reuneam în cadrul „Cercului Magis” pentru a împărtăși clipele marcante, senzațiile cele mai profunde ce ne-au făcut sufletul să vibreze, momentul cel mai important din zi, fundamentat pe ascultare, în care fiecare primea experiențele celorlalți fără a judeca, fără a contrazice, ci, eventual, pentru a învăța.

ghimes

După patru zile petrecute efectiv alături de bătrâni, ne-am reunit la Centrul Manresa din Cluj cu celelalte trei grupuri ce au avut parte de experiențe diferite (Ora et labora de la Ghimeș, “Dansezi?” de la Pârâul Rece, Brașov și Spiritualitatea munților din Munții Rodnei), dar care aveam, din nou, în comun, căutarea și descoperirea lui Dumnezeu. Schimbul de impresii și trăiri între participanții din diferite experiențe ne-a îmbogățiț pe fiecare în parte. Bineînțeles, realitatea trăită, fizic și spiritual, în cele patru locații nu a putut fi redată în întregime, însă fiecare a reușit să guste, din nou prin ascultare și primire, câte puțin din fiecare experiență. Astfel, trăirea și cunoașterea sinelui și a voinței lui Dumnezeu Magis („mai mult”, „mai bine”) din timpul experienței din primele zile a atins punctul maxim spre final, când ne-am întregit atât ca grup, fizic, cât și sufletește, ca trăiri spirituale.

Capela

Dacă ai șansa să iei parte la această experiență plină de har și nu știi ce să faci, acceptă provocarea, alege să participi. Depășește-ți limitele, barierele, trăiește magis, adică cunoaște-te mai bine, fii conștient de viața interioară, deschide-te la învățătura Domnului, ai încredere în planul și îndrumarea Lui, pentru ca la finalul întâlnirii să realizezi ce alegere importantă și benefică ai făcut participând.

 

Maria Virna, 18 ani, din Huși

Exprimaţi-vă opinia