Făclii și călăuze din Societatea lui Isus

 Fericitul James Bonnaud (1740-1792), preot

și însoțitorii martiri

Fericiții Iosif Imbert (1720-1794)

și Ioan Cordier (1710-1794) , preoți

fericitul Thomas Sitjar (1866-1936), preot

și însoțitorii, martiri

 

Comemorează:  

James Bonnaud s-a născut în Haiti și a intrat în Societatea lui Isus în 1758, fiind profesor în Bretania. Finalizându-și studiile în Flandra, s-a întors în Paris pentru a fi parte din dioceza locului. A scris pliante și pamflete împotriva revoluționarilor, iar documentul său Constituția Civilă anti-papală l-a pus în vizorul revoluționarilor, găsindu-și astfel sfârșitul.

Iosif Imbert s-a născut în Marsilia și a intrat în noviciatul din Avignon. După hirotonire a predat ân trei colegii diferite ale Societății. După suprimarea Ordinului, s-a înscris în dioceza de Moulins, dar a fost obligat să-și abandoneze parohia deoarece a refuzat să accepte Constituția Civilă a clerului din 1790. A decis astfel să-și exerseze misiunea clandestin. În anii următori, el împreună cu alți 24 de preoți au fost trimiși la galere, spre a fi deportați în Africa. Aceștia erau destinați, în principiu, traficului de sclavi. În scurt timp s-au adunat peste 400 de preoți destinați aceluiași scop, trăind în condiții mizere și în spații vitrege și mici. Majoritatea s-au îmbolnăvit datorită acestor condiții și lipsei de hrană, printre care și Imbert care era deja bătrân și fragil din momentul în care a fost urcat la bordul navei. A murit două săptămâni mai târziu, fiind îngropat într-o insulă din apropiere împreună cu alți 226 de preoți.

Ioan Cordier a supraviețuit Revoluției Franceze, însă a căzut apoi victimă Terorii ce a urmat. A studiat filosofia și apoi a predat la colegiile din Dijon, AUxerre și Autun. A obținut doctoratul în filosofie, ocupând mai târziu postul de prefect de studii și de superior în casa din Saint Michel. După ce guvernul francez a suprimat toate ordinele religioase din țară, în 1790, Cordier a fost arestat și deportat. A stat 6 săptămâni în închisoare îaninte de a fi trimis în Africa împreună cu ceilalți preoți. Datorită condițiilor mizere similare cu cele suportate de Imbert, Cordier se îmbolnăvește și este trimis la spital unde a murit, fiind îngropat în nisip împreună cu alte 254 de victime.

Thomas Sitjar a fost unul din cei 11 iezuiți martirizați în Gandia și Valencia între 19 August și 29 Decembrie 1936, la începutul Războiului Civil Spaniol. Le-a fost restricționată munca apostolică în mare măsură, dar nu s-a încheiat decât o dată cu izbucnirea războiului civil. Părintele Sitjar a predat filosofie la seminarul din Uruguay. A fost hirotonit în 1900 și numit superior în Tarragona, apoi rector în Gandia. Sitjar a fost primul dintre cei 11 care a murit. Fiind încarcerat la o săptămână după ce a început războiul, a fost scos din oraș și executat 25 de zile mai târziu, sub un măslin.

Sunt sărbătoriți în calendarul Societăţii lui Isus la data de 2 septembrie.

 

Aprofundează:

http://sjweb.info/

Exprimaţi-vă opinia