Papa Francisc, la rugăciunea ”Angelus”. – AFP


 RV 13 aug 2017. ”Când nu ne agățăm de cuvântul Domnului, dar consultăm horoscopul sau ghicitorii în cărți, începem să ne scufundăm. Evanghelia de astăzi ne amintește că credința în Domnul și în cuvântul său nu ne deschide un drum în care totul e ușor și liniștit”: a spus papa Francisc la rugăciunea ”Îngerul Domnului” recitată împreună cu mii de credincioși duminică, 13 august 2017, în Piața Sfântul Petru. Comentând Evanghelia zilei după ritul roman sau latin (Mt 14,22-33), în care Isus calmează furtuna pe mare și îi poruncește lui Petru să meargă pe apă, papa Francisc a remarcat că ”această relatare conține un bogat simbolism și ne face să ne gândim la credința noastră, atât la nivel personal, cât și de comunitate bisericească”.
Papa Francisc: «Barca este viața fiecăruia dintre noi, dar și viața Bisericii; vântul potrivnic reprezintă greutățile și încercările. Invocația lui Petru: ”Doamne, poruncește să vin la tine pe apă” și strigătul lui: ”Doamne, salvează-mă!” se aseamănă mult cu dorința noastră de a simți apropierea Domnului, dar și cu frica și neliniștea care însoțesc ceasurile mai grele din viața noastră și din comunitatea noastră, marcate de slăbiciuni interne și de dificultăți externe».

După ce Isus îi spune lui Petru să vină la el pe apă, apostolul a simțit vântul contrar și a început să-i fie teamă. ”În acel moment”, a remarcat Sfântul Părinte, ”lui Petru nu i-a fost îndeajuns cuvântul sigur al lui Isus, care era ca o funie întinsă de care să se agațe pentru a înfrunta apele ostile și frământate. Este ceea ce se poate întâmpla și cu noi”.
Papa Francisc: «Când nu ne agățăm de cuvântul Domnului, dar consultăm horoscopul și ghicitorii în cărți, începem să ne scufundăm. Evanghelia de astăzi ne amintește că credința în Domnul și în cuvântul său nu ne deschide un drum în care totul este ușor și liniștit; nu ne sustrage din fața furtunilor vieții. Credința ne dă siguranța unei Prezențe care ne împinge să depășim vijeliile existențiale, certitudinea unei Mâini care ne apucă pentru a ne ajuta să înfruntăm dificultățile, arătându-ne calea chiar și când e întuneric. Credința, cu alte cuvinte, nu este o scurtătură în fața problemelor vieții, ci susține drumul și îi dă un sens».

ceastă pagină din Evanghelie, a spus papa Francisc la încheiere, reprezintă ”o minunată imagine a realității Bisericii din toate timpurile: o barcă ce, de-a lungul traversării, trebuie să înfrunte vânturile potrivnice și furtunile care amenință să o răstoarne. Ceea ce o salvează nu sunt curajul și calitățile oamenilor ei: garanția împotriva naufragiului este credința în Cristos și în cuvântul său. În această barcă sunt în siguranță, în ciuda mizeriilor și a slăbiciunilor noastre, mai ales când ne punem în genunchi și îl adorăm pe Domnul, asemenea discipolilor care, în cele din urmă, «s-au închinat înaintea lui spunând: Cu adevărat ești Fiul lui Dumnezeu» (v. 33)”. ”Fecioara Maria”, a spus pontiful înainte de binecuvântarea apostolică, ”să ne ajute să rămânem statornici în credință ca să rezistăm la vijeliile vieții, să rămânem în barca Bisericii, refuzând ispita de a urca în vaporașele atrăgătoare, dar nesigure ale ideologiilor, modelor și sloganurilor”.

Primiți la final Binecuvântarea apostolică invocată de papa Francisc, binecuvântare ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.

(rv – A. Dancă)

Exprimaţi-vă opinia