Stop eutanasiei: papa Francisc unei congregații catolice din Belgia

Papa Francisc a cerut unei congregații catolice belgiene care acordă asistență bolnavilor și persoanelor cu dizabilități să înceteze oferta de practicare a eutanasiei în spitalele de psihiatrie pe care le gestionează – ANSA


 12 august 2017. Papa Francisc a cerut unei congregații catolice belgiene care acordă asistență bolnavilor și persoanelor cu dizabilități să înceteze oferta de practicare a eutanasiei în spitalele de psihiatrie pe care le gestionează.
 În luna mai a acestui an, congregația “Frații carității” – institut de viață consacrată de drept pontifical, destinat bărbaților, fondat de un preot belgian și aprobat în 1899, a anunțat intenția de a le permite medicilor să practice eutanasia în cele 15 spitale psihiatrice din Belgia, pe care le gestionează.

Alături de Țările de Jos, Belgia este unica țară în care medicii sunt autorizați în mod legal să ajute persoanele cu probleme de sănătate mintală să moară, la cererea lor. Unul dintre criteriile necesare pentru a avea acces la eutanasie este prezența – în persoana bolnavă – a unei stări definită “insuportabilă”, fiind totodată necesară opinia a trei medici, din care unul psihiatru.

Într-un comunicat, superiorul congregației catolice “Frații carității” – Raf De Rycke – a precizat că eutanasia ar fi fost aplicată doar în cazul lipsei unui tratament alternativ rezonabil, specificând că fiecare cerere ar fi fost examinată cu maximă atenție. “Respectăm libertatea medicilor de a efectua sau nu eutanasia, întrucât această libertate este garantată de lege”, se mai spune în comunicat.

Casa generală a “Fraților carității”, cu sediul la Roma, a emis în luna mai un comunicat în care susținea că permiterea eutanasiei se opune principiilor fundamentale ale Bisericii Catolice. “Este pentru prima oară când o organizație creștină afirmă că eutanasia este o practică medicală comună aflată la discreția libertății terapeutice a medicului”, a scris superiorul general al congregației, René Stockman, care a definit faptul “nedrept, scandalos și inacceptabil”. Stockman a denunțat totodată puternica presiune la care a fost supusă congregația în legătură cu eutanasia dar, a declarat: “Aceasta nu înseamnă că trebuie să capitulăm”, recunoscând că “secularizarea ruinează congregația în Belgia.”

Lunile trecute, superiorul general al Fraților carității a solicitat o luare de poziție clară din partea episcopilor belgieni și a informat Sfântul Scaun, care a deschis o anchetă asupra cazului, în urma căreia a venit direct de la papa Francisc, prin intermediul departamentului vatican pentru viață consacrată,  ordinul ca Frații Carității să nu practice eutanasia în spitalele psihiatrice gestionate de ei. În cazul neaderării la dispoziție, ar putea urma severe măsuri canonice, ce ar putea culmina cu excomunicarea.

În Belgia, majoritatea pacienților care solicită eutanasia suferă de cancer sau de maladii degenerative, în vreme ce numărul persoanelor cu afecțiuni psihice care cer “moartea asistată” este de numai 3% din cele circa 4000 de persoane decedate anual, în urma eutanasiei. Tot în Belgia, practica eutanasiei a înregistrat o importantă creștere în ultimii ani.

RV/AM

 

Exprimaţi-vă opinia