Cardinalul Pietro Parolin va efectua o vizită în Rusia, între 20 și 24 august – AP

 11 august 2017. “Pacea constituie o prioritate clară și obligatorie atât pentru papa Francisc cât și pentru mine, personal”, a evidențiat cardinalul Pietro Parolin într-un interviu publicat în cotidianul italian “Corriere della Sera”, în data de 9 august, în vederea călătoriei pe care cardinalul secretar de Stat o va efectua în Rusia, între 20 și 24 august.
Răspunzând la întrebările adresate de jurnalistul Gian Guido Vecchi, cardinalul a spus că “vizita era în studiu deja de câtva timp” și că, “exceptând situații neprevăzute, sunt în program întâlniri cu președintele Federației Ruse și cu patriarhul de Moscova”.
Oprindu-se asupra motivelor vizitei, cardinalul Parolin a explicat că Sfântul Scaun manifestă “un interes special față de vasta zonă orientală a Europei care, dincolo de bogăția tradițiilor culturale și religioase, are o misiune de îndeplinit în căutarea unei mai mari stabilități a continentului și a unei majore unități. După perioada contrastului ideologic și a noilor scenarii deschise după încheierea războiului rece, este importantă încurajarea respectului, a dialogului și a colaborării reciproce, în vederea promovării păcii”. În această perspectivă și succesiv vizitelor efectuate de secretarul de Stat în alte țări din regiune –  în Belarus și Ucraina – etapa rusă reprezintă o oportunitate de “completare a cadrului”, de exprimare “a sentimentelor de apropiere ale Sfântului Părinte față de comunitatea catolică locală” dar și de întâlnire cu cele mai înalte autorități ruse pentru colocvii privind tematici bilaterale și internaționale, fără a uita contactele la nivel ecumenic”.

Solicitat să răspundă la o întrebare privind temele pe care le va aborda în colocviul cu președintele Vladimit Putin, cardinalul Parolin a evidențiat că “Biserica nu încetează să ceară tuturor responsabililor politici ai planetei să nu pună interesele naționale sau particulare înainte binelui comun, al concordiei, al colaborării între națiuni și al dreptului internațional – nu dreptul la forță, ci forța dreptului.” Referitor la acest aspect, cardinalul secretar de Stat a citat o scrisoare a sfântului Augustin către contele Dario, trimis al Curții din Ravena în Africa, în care spunea că, pentru un lider, gloria cea mai mare este nimicirea războiului prin cuvânt și realizarea și menținerea păcii, nu procurarea morții prin spadă.

Întrebat în mod explicit în legătură cu situația de violență din Orientul Mijlociu, din Siria și Ucraina, cardinalul a evidențiat din nou atenția și preocuparea Sfântului Scaun cu privire la toate conflictele din lume, după cum demonstrează numeroasele intervenții ale Sfântului Părinte și inițiativele de pace ale Sfântului Scaun. Urgența de a căuta restabilirea păcii și modalitățile de a realiza această necesitate vor reprezenta una din temele principale ale colocviului.

Cu privire la tensiunile tot mai crescânde dintre Rusia și Statele Unite ale Americii, cardinalul Parolin și-a exprimat încrederea că “ambele părți vor ști să acționeze cu responsabilitatea necesară pentru a evita creșterea tensiunii, fiind chiar dispuse să recunoască eventualele erori care ar putea sta la originea unei astfel de situații”

RV/AM

Exprimaţi-vă opinia