Papa Francisc, la audiența generală de miercuri, 9 august 2017, salutând un grup de pelerini, în aula Paul al VI-lea din Vatican – REUTERS

 9 august 2017. “Iertarea divină, motor al speranței” este titlul celei de-a 30-a cateheze din cadrul audienței generale dedicată speranței creștine, care a avut loc în aula Paul al VI-lea, din Vatican.
Inspirată din Evanghelia după sfântul Luca, capitolul 7, în care se relatează despre iertarea femeii păcătoase, petrecută în casa unui fariseu, unde Isus fusese invitat la masă și, succesiv, despre reacția celor prezenți care se întreabă “Cine este acesta care iartă și păcatele”, pontiful s-a oprit asupra mentalității vremii, potrivit căreia “între un sfânt și un păcătos, între un pur și un impur, separarea trebuia să fie netă”. “Însă”, explică Sfântul Părinte, “comportamentul lui Isus” este diferit.
Papa Francisc: “Încă de la începutul misiunii în Galileea, El se apropie de leproși, de posedați, de toți bolnavii și marginalizații. Un astfel de comportament nu era deloc obișnuit iar această simpatie a lui Isus față de cei excluși, de cei ‘de neatins’ va fi unul din aspectele cele mai deconcertante pentru contemporanii săi. Acolo unde se află o persoană chinuită, Isus se ocupă de suferința acesteia, luând asupra sa această suferință. Isus nu predică condiția suferinței ce trebuie suportată cu eroism, potrivit viziunii filosofilor stoici. Isus împărtășește suferința umană și, când se întâlnește cu aceasta, țâșnește din adâncul său acea atitudine care caracterizează creștinismul: milostivirea.”

Explicând că este compasiunea motivul pentru care Isus “deschide larg brațele” față de cei păcătoși, pontiful s-a oprit asupra numeroaselor persoane care continuă să stăruie în trăirea unei vieți greșite “pentru că nu găsesc pe nimeni dispus să-i privească în mod diferit, cu ochii, sau mai bine spus cu inima lui Dumnezeu, adică cu speranță”. Dar, atenție, atitudinea lui Isus nu are nimic de a face cu o atitudine de ușurătate, de “laissez-faire”.
Papa Francisc: “Câteodată uităm că pentru Isus nu a fost vorba despre o iubire ușoară, ieftină. (…) Noi, care suntem obișnuiți să experimentăm iertarea păcatelor, poate prea ‘la preț convenabil’, ar trebui câteodată să ne amintim cât de mult am costat iubirii lui Dumnezeu. Isus nu este răstignit pentru că-i vindecă pe bolnavi, pentru că predică caritatea și proclamă fericirile. Fiul lui Dumnezeu este răstignit mai ales pentru că iartă păcatele, pentru că vrea eliberarea totală, definitivă a inimii omului. Pentru că nu acceptă ca ființa omenească să-și consume întreaga existență cu acest ‘tatuaj’ de neșters, cu gândul de a nu putea fi primit de inima milostivă a lui Dumnezeu.”

“Suntem cu toții sărmani păcătoși, cu nevoie de milostivirea lui Dumnezeu, care are forța de a ne transforma și de a ne reda speranța. Și acelora care au înțeles acest adevăr esențial, Dumnezeu le dăruiește misiunea cea mai frumoasă din lume, constând în iubirea față de frați și surori și în vestirea unei milostiviri pe care nu o neagă nimănui “, a spus Sfântul Părinte la încheierea catehezei audienței generale.

RV/AM

Exprimaţi-vă opinia