
04.08.2017, Vatican (Catholica) – Într-o perioadă în care mulți oameni pleacă în concediu, Vaticanul i-a îndemnat pe turiști să își aducă aminte de persoana umană și de mediu în călătoriile lor, tratând oamenii și lucrurile cu respect. „Timpul vacanței nu poate fi un pretext nici pentru iresponsabilitate nici pentru exploatare: în realitate, este un timp nobil în care fiecare poate da valoare vieții lui și vieții celorlalți”, a scris Cardinalul Peter Turkson în 1 august 2017.
Turismul trebuie să fie „responsabil și nu distructiv sau dăunător pentru mediu ori pentru contextul socio-cultural al localității. Mai mult, trebuie să respecte în mod deosebit populația și moștenirea ei, în scopul de a proteja demnitatea personală și dreptul la muncă, în special pentru persoanele cele mai dezavantajate și mai vulnerabile”. Cardinalul Turkson, care conduce dicasterul pentru Promovarea Dezvoltării Umane Integrale, a transmis mesajul în vederea Zilei Mondiale a Turismului, care va fi celebrată în 27 septembrie 2017.
Mesajul, care își ia titlul de la tema anului: „Turismul sustenabil – un instrument pentru dezvoltare”, arată că „fiecare activitate autentic umană” – inclusiv turismul – „trebuie să își găsească locul în inimile discipolilor lui Cristos”. Turismul sustenabil „este și un instrument de dezvoltare pentru economiile aflate în dificultate, dacă devine un vehicul pentru noi oportunități și nu sursă de probleme”. În mod particular datorită contribuțiilor sale economice, sociale și culturale, poate fi și „un instrument important pentru creștere și pentru lupta împotriva sărăciei”. Dar aceasta doar dacă promovează dezvoltarea umană integrală, îmbrățișând „toate aspectele vieții: social, economic, politic, cultural și spiritual”.
Sustenabilitatea turismului este promovată în trei dimensiuni: „ecologică, vizând conservarea ecosistemelor; socială, care se dezvoltă în armonie cu comunitatea gazdă; și economică, stimulând creșterea inclusivă”. Trebuie să ne întrebăm cum pot fi aplicate practic aceste principii la dezvoltarea turismului: „Care sunt consecințele pentru turiști, oameni de afaceri, lucrători, autorități și comunități locale? Este o reflecție deschisă. Îi invităm pe toți cei implicați în acest sector să se angajeze într-un discernământ serios și să promoveze practici spre atingerea acestora”.
Biserica își aduce și ea contribuția, inclusiv prin inițiative care pun turismul în slujba dezvoltării persoanei umane. Conștienți de chemarea Bisericii de a promova dezvoltarea integrală a persoanei umane, creștinii trebuie să își ofere propria contribuție la turism, în special pentru dezvoltarea celor mai dezavantajați. „Îl recunoaștem pe Dumnezeu drept Creator al universului și Tată al tuturor ființelor umane… Recunoaștem demnitatea fiecărei persoane și relația dintre persoane; trebuie să împărtășim principiul destinului comun al familiei umane și al destinației universale a bunurilor pământești”.