Făclii și călăuze din Societatea lui Isus

Sfântul Petru Favre, preot,

primul tovarăş al Sf. Ignaţiu,

co-fondatorul Societăţii lui Isus

 

Comemorează:

po-favrePetru Favre s-a născut în 13 aprilie 1506, la Villaret, Munţii Savoia. Era un copil cu un farmec aparte, atrăgea foarte uşor lumea la el, predicând încă de la vârsta de 7 ani. Datorită intervenţiei unchiului său, la 10 ani, micul Petru începe studiile. La 12 ani se consacră de bunăvoie lui Dumnezeu prin votul castităţii.

Dorind să devină preot, la 19 ani pleacă la Paris pentru studii superioare. Din lipsă de bani, împarte camera cu Francisc Xaveriu cu care devine foarte bun prieten. După finalizarea doctoratului îl cunoaşte pe Sf. Ignaţiu, pe care Faber îl pregătea la ascultarea cursurilor. Face Exerciţiile Spirituale şi i se alătură lui Ignaţiu în ideea înfiinţării Societăţii lui Isus. Fiind singurul preot între primii 7 tovarăşi aleşi de Ignaţiu, el este cel care le primeşte voturile, la 15 august 1534, în capela de pe Montmartre.

Când Ignaţiu este plecat, Petru este numit superiorul micii comunităţi. La Roma este numit profesor de Sfânta Scriptură de către însuşi papa şi aduce roade bogate din toate apostolatele în care este trimis. Un merit deosebit al lui Petru Favre este câştigarea pentru Societatea lui Isus a lui Petru Canisiu, viitor mare sfânt şi învăţător al Bisericii.

Epuizat de misiuni şi apostolate, revine la Roma în 1546 şi după câteva zile moare în prezenţa lui Ignaţiu şi a altor confraţi. Papa Pius al IX-lea îl înscrie în rândul fericiţilor în anul 1872, iar Papa Francisc îl trece în rândul sfinţilor în 17 decembrie 2013.

Este sărbătorit în calendarul Societății lui Isus la 2 august.

 

Reține:

Din Memoriile sfântului Petru Favre:

Dumnezeu întârzie adesea darurile cele mai desăvârşite şi roadele cele de pe urmă, pentru ca, aşteptând, noi să învăţăm să descoperim darurile mai puţin înalte precum şi roadele care ne conduc la ţintă.

Fericit ar fi omul dacă ar cunoaşte ceea ce Dumnezeu vrea de la el, zi după zi!

Am observat şi am simţit limpede că, atunci când îl caut pe Dumnezeu prin spiritul lucrărilor bune, îl regăsesc apoi şi în rugăciune, mai bine decât să-l caut mai întâi în rugăciune pentru a-l găsi apoi în acţiune, aşa cum procedez de obicei.

 

Aprofundează:

Gheorghe Fireza, Sfinții și fericiții din Societatea lui Isus, Editura Provinciei Române S.I., București, 1940.

In Cristo Gesù. Profili spirituali dei Santi e Beati della Compagnia di Gesù, Editrice Ancora Milano, 1974.

Liturgia delle Ore della Compagnia di Gesù, Curia Generalizia, Roma, 2007.

Sfântul Petru Favre, Memorii.

Exprimaţi-vă opinia