Făclii și călăuze din Societatea lui Isus

Sfântul Ignaţiu de Loyola,

întemeietorul ordinului iezuit

 

ignatius-loyola

Comemorează:

Íñigo López de Loyola s-a născut la Azpeitia, în Ţara Bascilor,într-o familie nobilă, în anul 1491. Este fondatorul şi primulsuperior al Ordinului iezuit.

A servit mai mult timp ca ofiţer, până în anul 1521 când o ghiulea de tun i-a rănit grav picioarele. Aflat în convalescenţă, citeşte vieţile sfinţilor şi viaţa lui Isus şi se hotărăşte să slujească Regelui Veşnic. Urmează o întreagă perioadă de mortificări, pocăinţe, pelerinaje şi slujire a săracilor şi a celor aflaţi în nevoie. În această perioadă Ignaţiu redactează, retras într-o peşteră lângă Manresa, cea mai cunoscută lucrare a sa: Exerciţiile Spirituale, prin care pune temelia ordinului său.

Apostolatul pe care el îl dorea îi cere studii, în vederea hirotonirii, astfel că Ignaţiu începe să studieze la 33 de ani în universităţile din Barcelona, Alcala, Salamanca şi Paris. Este un luptător înverşunat împotriva reformei protestante. Primeşte hirotonirea preoţească la Veneţia în anul 1537.

În 1534, împreună cu alţi şase tovarăşi, depune primele voturi. La 27 septembrie 1540, Papa Paul al III-lea aprobă ordinul lor sub numele Societatea lui Isus, iar în 1548 aprobă Exerciţiile spirituale.

La 1541 Ignaţiu a fost ales Superior General al ordinului iezuit pe care l-a condus până la moartea sa, în 1556. Un confrate afirmă despre el că a plecat fără să ne cheme ca să ne dea binecuvântarea sa, fără să ne indice succesorul, fără să fi dat ultima formă Constituţiilor, fără nici unul din acele gesturi solemne pe care slujitorii lui Dumnezeu au obiceiul să-l îndeplinească… A murit în chipul cel mai banal din lume.

Este înmormântat în basilica Il Gesù din Roma. A fost beatificat apoi canonizat în data de 12 martie 1622 şi este patronul provinciei Guipúzcoa.

Este sărbătorit în calendarul Societăţii lui Isus la 31 iulie.

 

Reține:

Seneca spune că săracii râd cel mai bine fiindcă nu au nimic care să-i tulbure. Experienţa confirmă acest lucru la cerşetorii obişnuiţi: cine nu s-ar uita decât la mulţumirea lor ar crede că trăiesc mai veseli şi mai mulţumiţi decât marii negustori, decât prinţii şi celelalte personaje de vază. Însă dacă aceasta e adevărat pentru săracii fără de voie, atunci ce să spunem despre cei săracii de bunăvoie?…Mai presus de toate, această sărăcie predispune spre mângâierile dumnezeieşti care se revarsă cu atât mai mult asupra slujitorilor lui Dumnezeu cu cât acestora le lipsesc mai mult bunurile şi comforturile pământeşti, mai ales dacă ei ştiu să se lase împliniţi de Isus Cristos, întrucât el le suplineşte pe toate şi ţine locul la toate. 

Ignaţiu de Loyola, Scrisoare adresată preoţilor şi fraţilor din Padova, 7 august 1547

 

Aprofundează:

Video – despre Cameretele Sfântului Ignaţiu

Istorisirea pelerinului. Jurnalul mișcărilor lăuntrice. Exerciții spirituale, traducere și note de Antoaneta Sabău, Iulian Budău și Marius Taloș, Polirom, 2007.

Liturgia delle Ore della Compagnia di Gesù, Curia Generalizia, Roma, 2007.

William Bangert S.J., O istorie a ordinului iezuit Societatea lui Isus, Ars Longa, Iaşi, 2000.

J. C. Dhotel, Cine eşti tu, Ignaţiu de Loyola?, Editura Surorilor Lauretane, Baia Mare, 2015.

Gheorghe Fireza, Sfinții și fericiții din Societatea lui Isus, Editura Provinciei Române S.I., București, 1940.

Exprimaţi-vă opinia