Comunitatea venezueleană din Italia, în Piața “Sfàntul Petru”, duminică, 16 iulie 2017, la rugăciunea Angelus – ANSA

19 iulie 2017. În Venezuela, peste 7 milioane de persoane au participat la referendumul de duminică, 16 iulie, împotriva Adunării Constituente, dorită de președintele Maduro. În cursul procesului de vot s-au înregistrat atacuri la sediile de votare și sabotaje, două persoane fiind ucise. La rugăciunea “Angelus”, din Piața Sfântul Petru, papa Francisc a adresat un salut special comunității catolice venezuelene din Italia, asigurând de reînnoita sa rugăciune pentru iubita lor patrie.

 

Din partea papei, puține dar semnificative cuvinte în istorica zi a referendumului popular împotriva Adunării constituente. La referendumul neautorizat de către guvern, a participat și comunitatea venezueleană din Italia. Biserica din Venezuela a susținut inițiativa, oferind propriile edificii pentru amenajarea sediilor de votare. Episcopatul din Venezuela îl acuză pe președintele Maduro de promovarea unei Adunări constituente cu scopul instaurării unei dictaturi militare de tip marxist.

Duminică dimineață, s-a prezentat la vot și arhiepiscopul de Caracas, cardinalul Urosa Savino care, intervievat de Radio Vatican, a condamnat cu fermitate represiunea care, începând din aprilie, a cauzat peste 100 de morți, definind-o “un război împotriva poporului”. Peste 98% din cele 7 milioane de persoane care au votat, au spus nu proiectului guvernamental, rezultatul fiind – din punctul de vedere al opoziției – un mesaj clar pentru președintele Maduro și pentru lume.

Au fost denunțate atacuri împotriva persoanelor aflate la rând, la sediile de votare, din partea unor grupuri paramilitare, în Venezuela situația continuând să fie extrem de gravă, după cum se explică în dosarul elaborat de asociația “Caritas” din Italia, ce conține date și mărturii privind grava situație umanitară existentă în prezent în această țară. De altfel dosarul, al cărui titlu este relevant – “Neascultat, un popor ajuns la limita extremă, care-și cere drepturile fundamentale” – conține date îngrijorătoare. Venezuela înregistrează circa 11 mii de copii morți în 2016, din cauza lipsei medicamentelor, în timp ce mortalitatea maternă a crescut cu aproximativ 70%.  În contextul crizei alimentare și din domeniul sănătății și al securității, Conferința Episcopală din Italia a decis să contribuie –  prin intermediul asociației “Caritas” – cu suma de 500 de mii de euro – în semn de solidaritate cu Biserica din Venezuela, în vederea îmbunătățirii situației populației din această țară.

Recent, cu prilejul încheierii lucrărilor celei de-a 108-a Adunări plenare a episcopatului din Venezuela, care s-a desfășurat la Caracas, între 7 și 12 iulie, episcopii venezueleni au publicat un Mesaj urgent adresat catolicilor și persoanelor de bunăvoință din Venezuela, în care relatează despre un regim care aplică o formă de represiune inumană.

RV/AM

Exprimaţi-vă opinia