Papa Francisc, la Parlamentul European de la Strasbourg, la 25 noiembrie 2014 – AP

13/07/2017 08:43
13 iulie 2017. “Europa are un patrimoniu ideal și spiritual unic în lume, ce merită să fie repropus cu pasiune și reînnoită prospețime”. Acesta este mesajul papei Francisc postat marți, 11 iulie, pe contul de Twitter @Pontifex, în sărbătoarea Sfântului Benedict de Norcia (480-547), patronul Europei.

“Cuvintele Sfântului Părinte sunt de foarte mare importanță, în special în acest moment, date fiind dificultățile cu care se confruntă Uniunea Europeană și care sunt sub ochii tuturor”, a spus cardinalul Angelo Bagnasco, președinte al Consiliului Conferințelor Episcopale din Europa, intervievat de colegul nostru Alessandro Gisotti în legătură cu reflecția concisă și memorabilă a pontifului privind patrimoniul spiritual al Europei.

“De aceea” – a continuat cardinalul Bagnasco – “aceste cuvinte ar trebui să fie pentru noi un apel și o încurajare în parcursul european”, a mai spus președintele Consiliului Conferințelor Episcopale din Europa, subliniind:

Card. Bagnasco: “[Aceste cuvinte] ar trebui să ajungă la mintea și la inima principalilor responsabili  – după cum sperăm cu toții – astfel încât să-și dea seama în mod direct de marele patrimoniu reprezentat de continentul european în ansamblul său, prin urmare uniunea, parcursul Uniunii Europene. Câteodată se are impresia că această conștientizare nu este la fel de luminoasă și clară în inimi cum era în inimile părinților fondatori. Fără această înțelegere, totul devine cu mult mai dificil.”

Referindu-se la reînnoita prospețime amintită de papa Francisc pentru a propune din nou patrimoniul spiritual și de gândire al Europei, cardinalul Angelo Bagnasco a spus că pierderea identității originale, creează dezorientare, oboseală și lipsă de entuziasm, de aceea…

Card. Bagnasco: “Discursul originilor noastre creștine nu este în esență un discurs academic sau, chiar mai rău, de tip parohial. Este de fapt vorba de ceea ce suntem, de ceea ce este Europa în originea sa, în vocația sa și în misiunea confirmată de Papa ca fiind universală. Acest lucru este foarte important.”

Cardinalul Bagnasco a evidențiat totodată faptul că “discursul identitar nu este deloc în contradicție cu dialogul, ci reprezintă premiza, condiția obligatorie”, fără de care există riscul ivirii sentimentului dezorientării și al fricii care ne sugerează să săpăm tranșee sau să spunem banalități, fraze prefabricate și de efect, dar lipsite de substanță.

RV/AM

Exprimaţi-vă opinia