
13.07.2017, Vatican (Catholica) – Într-un mesaj transmis cateheților din toată lumea, Papa Francisc a subliniat nevoia nu doar de a-l face pe Cristos centrul vieților lor, ci și de a fi creativi și flexibili în găsirea de modalități de a ajunge la oameni. „Catehetul este creativ: caută diferite mijloace și forme pentru a-l vesti pe Cristos”, a spus Pontiful în mesajul din 12 iulie. „Trebuie să știm să schimbăm, să ne adaptăm, pentru a face mesajul mai apropiat, cu toate că este mereu același, pentru că Dumnezeu nu se schimbă, ci face noi toate lucrurile în El. În căutarea creativă pentru a-l face cunoscut pe Isus nu trebuie să simțim frică pentru că El ne precede în această misiune. El deja este în omul de astăzi și ne așteaptă acolo.”
Afirmațiile au fost făcute în mesajul trimis participanților la primul Simpozion Internațional de Cateheză, care se desfășoară între 11 și 14 iulie în Buenos Aires. Evenimentul este organizat de Facultatea de Teologie a Universității Pontificale Catolice din Argentina și de Comisia Episcopală pentru Cateheză și Biblic. Mesajul, transmis în limba spaniolă, începe cu un citat din Sf. Francisc de Assisi: „‘Frate, [când vizităm bolnavii, când îi ajutăm pe copii și dăm de mâncare săracilor] deja predicăm.’ În această frumoasă lecție sunt cuprinse vocația și misiunea catehetului.” A explicat că a fi catehet nu înseamnă a avea o anumită sarcină, una externă persoanei. „De fapt, a fi catehet este o vocație de slujire în Biserică, ceea ce a fost primit ca dar din partea Domnului trebuie la rândul său transmis. De aceea catehetul trebuie să se întoarcă în mod constant la acea primă vestire sau kerygma care este darul ce i-a schimbat viața. Este vestea fundamentală care trebuie să răsune încontinuu în viața creștinului, încă și mai mult în cel care este chemat să vestească și să învețe credința.”
Papa a subliniat în continuare: „Catehetul merge la și cu Cristos, nu este o persoană care pornește de la propriile idei și de la propriile gusturi, ci se lasă privit de El, de acea privire care face să ardă inima. Cu cât Isus ocupă mai mult centrul vieții noastre, cu atât mai mult ne face să ieșim din noi înșine, ne descentrează și ne face mai apropiați de ceilalți.” Folosindu-se de o imagine împrumutată din biologie, a spus: „Acest dinamism al iubirii este ca mișcarea inimii – ‘sistolă și diastolă’; se concentrează pentru a-l întâlni pe Domnul și imediat se deschide, ieșind din ea însăși din iubire, pentru a da mărturie lui Isus și a vorbi despre Isus, pentru a-l predica pe Isus.” Pontiful și-a încheiat discursul exprimându-și recunoștința: „Dragi cateheți, vă mulțumesc pentru ceea ce faceți, dar mai ales pentru că mergeți cu poporul lui Dumnezeu. Vă încurajez să fiți mesageri bucuroși, păzitori ai binelui și ai frumuseții care strălucesc în viața fidelă a discipolului misionar. Fie ca Isus să vă binecuvânteze și Sfânta Fecioară, adevărată ‘educatoare a credinței’, să aibă grijă de voi.”