• 10 Iul 2017

Ca efect secundar al crizei din Golf, cauzată de embargoul impus Qatarului de țările arabe vecine, 300.000 de credincioși catolici părăsesc țara. Comunitatea creștină locală, constituită aproape din întregime din muncitori imigranți din Asia, ar putea dispărea complet de pe teritoriul emiratului.

Acest lucru a fost declarat pentru Asia News de Pr. Camillo Ballin, Vicarul Apostolic al Arabiei de Nord, care include Kuweit, Arabia Saudită, Qatar și Bahrain. „Această situație – spune Ballin – sfârșește prin implicarea creștinilor care nu au interese personale în afacerile politicii locale”. Incertitudinea, adaugă, „nu încurajează investițiile, iar rezultatul este reprezentat de o țară blocată. Exodul nu este cauzat de motive politice și religioase, ci de motive economice. „Până în acest moment, a continuat Ballin, „nu avem date precise cu privire la numărul creștinilor care au părăsit țara. Cu toate acestea, multe familii au plecat deja, iar cifra de aproximativ 300.000 de credincioși care au părăsit țara începând cu perioada de dinaintea crizei ar putea să fie depășită. Comunitatea catolică locală este formată din imigranți care provin din țările asiatice, în special din India și Filipine, iar apoi din minoritățile creștine din Bangladesh și Pakistan.

În afară de aceasta, imigranții creștini au parte în Qatar și de o presiune religioasă. Conform ultimului raport al „Open Doors”, care prezintă un clasament al țărilor unde creștinii sunt persecutați, Qatarul ocupă poziția 20. Muncitorii catolici străini „pot să își practice propria credință, dar să nu îi evanghelizeze pe musulmani; în caz contrar sunt pasibili de arest și expulzare. Migranții creștini din țările sărace suferă restricții mai mari în ceea ce privește propria libertate religioasă. Conform unei mărturii a „Open Doors”, în unele locuri Liturghia este interzisă, aceasta celebrându-se în secret.

Traducere: Liviu Ursu


Sursa:lanuovabq.it; e-communio.ro

Exprimaţi-vă opinia