RV 07 iul 2017. ”Isus vine în mijlocul nostru, el știe ce este munca, ne înțelege foarte bine”: a spus papa Francisc la Sf. Liturghie celebrată vineri, 7 iulie 2017, împreună cu muncitorii de la centrul industrial din Cetatea Vaticanului. Sfânta Liturghie a fost celebrată într-un atelier al centrului. La începutul reflecției, pontiful a făcut o rugăciune pentru unul dintre muncitori, Sandro, care a murit cu o zi înainte în timp ce era cu prietenii.

Comentând evanghelia zilei din ritul roman sau latin despre chemarea lui Matei ”care stătea la postul de vamă” (Mt 9, 9-13),  papa Francisc a subliniat că vameșii erau disprețuiți de lume pentru că luau taxele iar banii le trimiteau romanilor. Cu alte cuvinte, ”vindeau libertatea patriei și de aceea lumea îi ura. Erau trădători ai patriei”. Isus l-a văzut și l-a chemat. Isus a ales un apostol din mijlocul acelor oameni. Sfântul Părinte a spus că înainte de a locui în Casa Sf. Marta mergea deseori în biserica ”San Luigi dei Francesi” ca să admire tabloul lui Caravaggio despre Convertirea lui Matei. ”El era atașat de bani iar Isus își îndreaptă degetul spre el. (…) Isus îl alege pe el. Îi invită la prânz pe toți din grupul lui, pe trădătorii patriei, pe cei păcătoși. Văzând aceasta, fariseii, care se credeau drepți, îi judecau pe toți și spuneau: Cum se face că învățătorul vostru are această companie? Isus spune: Eu am venit să-i chem nu pe cei drepți, ci pe cei păcătoși”.

Papa Francisc: «Aceasta mă consolează mult, pentru că mă gândesc că Isus a venit pentru mine. Pentru că toți suntem păcătoși. Toți. Toți avem această diplomă. Suntem diplomați. Fiecare dintre noi știe unde este mai puternic păcatul său, slăbiciunea sa. Mai întâi de toate trebuie să recunoaștem acest fapt: nimeni dintre noi, noi toți care suntem aici, nu poate să spună: Eu nu sunt păcătos. Fariseii spunea acest lucru. Și Isus îi condamnă. Erau mândri, lăudăroși, se credeau superiori celorlalți. În schimb, cu toții suntem păcătoși. Este titlul nostru, dar și posibilitatea de a-l atrage pe Isus la noi. Isus vine la noi, vine la mine pentru că sunt un păcătos».

Isus a venit pentru cei păcătoși, nu pentru cei drepți. Aceștia din urmă nu au nevoie. Isus, de altfel, spune în Evanghelia zilei: ”Nu cei sănătoși au nevoie de medic, ci bolnavii. Mergeți și învățați ce înseamnă îndurare vreau și nu jertfe, căci nu am venit să-i chem pe cei drepți, ci pe cei păcătoși” (vv. 12-13).

Papa Francisc: «Eu când citesc aceste cuvinte mă simt chemat de Isus și cu toții putem spune același lucru: Isus a venit pentru mine. Fiecare dintre noi. Aceasta este consolarea noastră și încrederea noastră: că el iartă întotdeauna, el vindecă sufletul întotdeauna, întotdeauna. Dar eu – ar spune cineva – sunt slab, voi cădea din nou… Isus va fi cel care te va ridica, te va vindeca, întotdeauna. Isus a venit pentru mine (…) că să-mi dea tărie, să mă facă fericit, ca să-mi liniștească conștiința. Nu te teme. În ceasurile urâte, când unul se simte împovărat de atâtea lucruri pe care le-am făcut, de atâtea căderi în viață, de atâtea lucruri, și simte această povară, Isus mă iubește pentru că sunt așa».

Papa a relatat mai departe un episod din viața Sfântului Ieronim care avea un caracter dificil. El încerca să fie blând, dar avea un caracter puternic, tipic oamenilor din Dalmația. Reușise să stăpânească modul său de a fi și îi oferea Domnului multe lucruri, multă activitate. Se ruga Domnului spunându-i: Ce vrei de la mine? ”Încă nu mi-ai dat totul”. Dar, Doamne, ți-am dat cutare, cutare și cutare… ”Lipsește ceva”. Ce lipsește? ”Dă-mi păcatele tale!”.

Papa Francisc: «E frumos să auzi acest lucru: Dă-mi păcatele tale, slăbiciunile tale, eu te voi vindeca, tu mergi înainte. Astăzi, în această primă vineri a lunii, să ne gândim la Inima lui Isus, să ne facă să înțelegem acest lucru frumos, cu inima milostivă, care spune doar atât: Dă-mi slăbiciunile tale, dă-mi păcatele tale, le iert pe toate. Isus iartă totul, Isus iartă întotdeauna. Aceasta să fie bucuria noastră».

(rv – A. Dancă)

Exprimaţi-vă opinia