Papa Francisc: Să nu avem inima dublă, duplicitatea nu este creștină

Rugăciunea Angelus
Papa Francisc: «Primul, că legătura lui cu Isus este mai puternică decât oricare altă legătură; al doilea, că misionarul nu se duce pe sine, ci pe Isus, și prin El, [duce] iubirea Tatălui ceresc. Aceste două aspecte sunt strâns legate pentru că cu cât Isus este mai mult în centrul inimii și al vieții discipolului, cu atât mai mult acest discipol este ”transparent” la prezența sa».

Desigur, exigențele urmării lui Isus nu intră niciodată într-o perioadă de reduceri. ”Cine își iubește tatăl sau mama mai mult decât pe mine”, spune Isus, ”nu este vrednic de mine” (v. 37). ”Afecțiunea unui tată, blândețea unei mame, dulcea prietenie dintre frați și surori, toate acestea – a remarcat pontiful – deși sunt foarte bune și legitime, nu pot fi puse mai presus de Cristos. Nu pentru că El ne vrea fără inimă și lipsiți de recunoștință, ci dimpotrivă, pentru că condiția discipolului cere o legătură prioritară cu Învățătorul. Orice discipol, fie laic, fie laică, un preot, un episcop: raportul prioritar. Poate că prima întrebare pe care trebuie să o facem unui creștin este: Dar tu te întâlnești cu Isus, tu te rogi lui Isus?”.

De altfel, ”cine se lasă atras în această legătură de iubire și de viață cu Domnul Isus devine un reprezentant al său, un ”ambasador” al său, mai ales prin modul de a fi și de a trăi. Isus însuși, când îi trimite pe discipoli în misiune, le spune: ”Cine vă primește pe voi pe mine mă primește, iar cine mă primește pe mine îl primește pe acela care m-a trimis” (v. 40).

Papa Francisc: «Este necesar ca lumea să poată simți că pentru acel discipol Isus este cu adevărat ”Domnul”, este cu adevărat centrul, totul vieții sale. Nu contează dacă, apoi, ca orice persoană umană, are limitele și chiar greșelile sale – cu condiția să aibă smerenia de a le recunoaște – important este să nu aibă o inimă duplicitară. Acest lucru este periculos. Eu sunt creștin, sunt discipol al lui Isus, sunt preot, sunt episcop, dar am inima duplicitară. Nu, acest lucru nu merge. Nu trebuie să aibă inima duplicitară, ci un simplă, unită; să nu țină piciorul în două încălțări, ci să fie onest cu sine și cu ceilalți. Duplicitatea nu este creștină. De aceea, Isus se roagă Tatălui pentru ca discipolii să nu cadă în spiritul lumii. Ori ești cu Isus, cu spiritul lui Isus, ori ești cu spiritul lumii».

Referindu-se mai departe la experiența de preot, papa a spus că aceasta ne învață că ”tocmai această primire din partea sfântului popor credincios al lui Dumnezeu, tocmai acel pahar cu apă rece (v. 42) pe care îl dă cu credință și afecțiune, te ajută să fii un bun preot”. Are loc, în această privință, o anumită ”reciprocitate și în domeniul misiunii: dacă tu lași toate pentru Isus, lumea îl recunoaște în tine pe Domnul, dar în același timp te ajută să te convertești zi de zi la El, să te reînnoiești și să te purifici de compromisuri și să învingi ispitele”. Mijlocirea Fecioarei Maria, care ”a simțit în prima persoană ce înseamnă să-l iubești pe Isus detașându-se de sine, dând un nou sens legăturilor familiale pornind de la credința în El”, să ne ajute să fim – a încheiat pontiful – ”misionari liberi și bucuroși ai Evangheliei”.

După rugăciunea ”Angelus”, Sfântul Părinte a salutat romanii și pelerinii prezenți, în special pe cei din Irlanda, Elveția și Italia, și a făcut un apel la rugăciune și pace pentru Venezuela.

Papa Francisc: «Pe 5 iulie va fi sărbătoarea independenței în Venezuela. Asigur rugăciunea mea pentru această scumpă națiune și îmi exprim apropierea față de familiile care și-au pierdut fiii în manifestațiile de stradă. Fac apel pentru ca să se pună capăt violenței și să se găsească o soluționare pașnică și democratică a crizei».

Primiți la final și Binecuvântarea apostolică a papei Francisc.
(rv – A. Dancă)

Exprimaţi-vă opinia