În audiență la papa Francisc, membrii Ligii italiene pentru combaterea tumorilor. – ANSA

 RV 26 iun 2017. Luni, 26 iunie 2017, Sfântul Părinte i-a primit în audiență, în Sala Clementină din Palatul Apostolic, pe membrii Ligii italiene pentru combaterea tumorilor (LILT). În discursul său, papa Francisc a remarcat că această instituție reprezintă pentru societate o îndoită bogăție: pe de o parte, contribuie la formarea unui stil de prevenție, cultivând mentalitatea potrivit căreia prevenția oncologică este mai întâi de toate un stil de viață, iar pe de alta, alimentează voluntariatul, expresie emblematică a gratuității care ar trebui să aibă o incidență tot mai mare asupra vieții de fiecare zi.
Papa Francisc: ”Este atât de mult nevoie de răspândirea unei culturi a vieții, făcută din atitudini și comportamente; o adevărată cultură populară, serioasă, accesibilă tuturor, care să nu fie fondată pe interese comerciale. În particular, familiile trebuie să fie însoțite pe un parcurs de prevenire, un parcurs care implică diversele generații într-un «pact» solidar; un parcurs care valorizează experiența celui care a trăit, împreună cu rudele proprii, drumul anevoios al patologiei oncologice”.La fel de prețioasă, a remarcat mai departe Sfântul Părinte, este colaborarea voluntariatului din Liga italiană pentru combaterea tumorilor cu structurile sanitare publice și private, precum și ajutorul oferit familiilor în a asigura asistența, mai ales în continuitatea deseori epuizantă și neîntreruptă a vieții de fiecare zi. Acest din urmă aspect constituie ”o mărturie care găsește comunitatea bisericească într-o armonie deosebită”, fiind ”chemată prin vocația și misiunea ei să practice slujirea celui care suferă și să o facă după binomul tipic creștin al smereniei și tăcerii”. ”Într-adevăr, binele se realizează și este eficace mai ales atunci când este făcut fără căutarea recompensei și a aparenței”. În acest serviciu se actualizează și o continuă decentrare către periferii:

Papa Francisc: ”«Periferie» înseamnă, în realitate, orice bărbat și femeie care trăiește într-o condiție de marginalizare; periferie înseamnă orice persoană constrânsă la marginea societății și a relațiilor, mai ales când boala îi afectează ritmurile obișnuite, cum este cazul patologiei oncologice. Periferia este cea care cheamă în cauză responsabilitatea fiecăruia dintre noi, pentru că orice creștin, la fel ca orice om însuflețit de dorința de adevăr și de bine, constituie un instrument conștient al harului”.

Sfântul Părinte și-a exprimat speranța ca, din moment ce sănătatea constituie un bun primar și fundamental al oricărui om, prevenirea oncologică să poată fi extinsă la toți, grație colaborării dintre serviciile publice și private, inițiativele societății civile și cele caritabile, astfel încât societățile noastre să devină ”tot mai inclusive”.

(rv – A. Dancă)

Exprimaţi-vă opinia