Papa Francisc la sărbătorea liturgică ”Trupul și Sângele Domnului”. – AFP

 Joi, 15 iunie 2017, Biserica celebrează sărbătoarea euharistică ”Trupul și Sângele Domnului”, stabilită prin tradiție în joia de după solemnitatea Preasfintei Treimi. Din motive pastorale, Conferința episcopală a fiecărei țări are facultatea să transfere sărbătoarea Trupul și Sângele Domnului în duminica succesivă, ceea ce se întâmplă și în Italia, iar anul acesta, pentru a facilita participarea unui mare număr de credincioși, papa Francisc a acceptat această practică în dieceza Romei. Astfel că duminică, 18 iunie 2017, la ora 19.00, episcopul Romei celebrează în Piața San Giovanni in Laterano Sfânta Liturghie a sărbătorii ”Trupul și Sângele Domnului”, celebrarea euharistică fiind urmată de procesiunea cu Preasfântul Sacrament până la bazilica Santa Maria Maggiore, unde se va da și binecuvântarea euharistică finală.
Vă oferim în cele ce urmează câteva reflecții despre misterul Sfintei Euharistii prezentate în anii precedenți de papa Francisc.

Euharistia, sacramentul comuniunii cu Dumnezeu și între noi
”Isus ne vorbește în tăcere în misterul Euharistiei și de fiecare dată ne amintește că a-l urma înseamnă a ieși din noi înșine și a face din viața noastră nu o proprietate personală, ci un dar pe care să-l oferim Lui și celorlalți”. Adunați ”în jurul mesei Domnului, la masa Jertfei euharistice în care El ne dăruiește încă o dată Trupul său”, El face ca noi, ”prin ascultarea Cuvântului său și hrănindu-ne cu Trupul și Sângele său, să trecem de la condiția de mulțime la condiția de comunitate, de la anonimat la comuniune. Euharistia este sacramentul comuniunii care ne face să ieșim din individualism pentru a trăi împreună pe urmele lui, credința în El”.
Papa Francisc: ”În această seară, încă o dată, Domnul împarte pentru noi pâinea care este Trupul său, El se face dar. Iar noi experimentăm solidaritatea lui Dumnezeu față de om, o solidaritate care nu se epuizează niciodată, o solidaritate care nu încetează să ne uimească: Dumnezeu se face aproape de noi, în jertfa Crucii se înjosește intrând în întunericul morții ca să ne dăruiască viața sa, care învinge răul, egoismul și moartea. Isus, și în această seară, ni se dăruiește în Euharistie, împărtășește același drum al nostru, mai mult, se face hrană, adevărată hrană care susține viața noastră chiar și în momentele în care drumul devine greu, iar obstacolele încetinesc pașii noștri. În Euharistie, Domnul ne face să parcurgem calea sa, calea slujirii, a împărtășirii, a dăruirii, și acel puțin pe care îl avem, acel puțin care suntem, dacă este împărțit devine bogăție, pentru că puterea lui Dumnezeu, puterea de a iubi, coboară în sărăcia noastră ca să o transforme” (omilie la Corpus Domini, 30 mai 2013).

Euharistia, hrană pentru foamea de viață și iubire
Întreaga Scriptură, a remarcat pontiful la una din predicile acestei sărbători, constituie un îndemn la aducere aminte, la cultivarea memoriei cu privire la drumul străbătut în pustiu ”în timpul foametei și al greutăților”. Este o invitație de a se întoarce la esențial, la experiența nicidecum ușoară a ”dependenței totale de Dumnezeu” pentru ca omul să înțeleagă ceea ce și Isus va spune în pustiu: ”nu numai cu pâine trăiește omul, ci … cu tot ce iese din gura Domnului” (Dt 8,3).
Papa Francisc: ”În afară de foamea trupească, omul poartă în sine o altă foame, o foame care nu poate să fie săturată cu hrana de toate zilele. Este foamea de viață, foamea de iubire, foamea de veșnicie. (…) Isus ne dăruiește această hrană, mai mult este El însuși pâinea vie care dă viață lumii (cf. In 6,51). Trupul său este adevărata hrană sub specia pâinii; Sângele său este adevărata băutură sub specia vinului. Nu este un simplu aliment cu care să se sature trupurile, ca mana; Trupul lui Cristos este pâinea din timpurile de pe urmă, capabilă să dea viață, chiar viața veșnică, pentru că substanța acestei pâini este Iubirea” (omilie la Corpus Domini, 19 iunie 2014).

Euharistia, dăruirea lui Dumnezeu pentru dăruirea noastră
În același timp, a trăi experiența credinței înseamnă, în fond, ”a lăsa ca Domnul să ne hrănească” și ”a construi propria existență nu pe bunurile materiale, ci pe realitatea care nu piere: darurile lui Dumnezeu, Cuvântul său și Trupul său”. De aceea, nu este îndeajuns să afirmăm prezența lui Isus în Euharistie. Trebuie să vedem în acest sacrament prezența unei vieți dăruite și să luăm parte la aceasta. ”Când luăm și mâncăm această Pâine – a spus papa Francisc cu altă ocazie – noi devenim părtași la viața lui Isus, intrăm în comuniune cu El, ne angajăm să realizăm comuniunea între noi, să transformăm viața noastră într-un dar, mai ales pentru cei săraci”. De aceea, sărbătoarea ”Trupul și Sângele Domnului” ne îndeamnă să imităm ceea ce celebrăm:
Papa Francisc: ”Cristos, care ne hrănește sub speciile consacrate ale pâinii și ale vinului, este același care vine în întâmpinarea noastră în evenimentele de fiecare zi; este în cel sărac care întinde mâna, este în cel suferind care imploră ajutor, este în fratele care cere disponibilitatea noastră și așteaptă primirea noastră. Este în copilul care nu știe nimic despre Isus și mântuire, care nu are credință. Este în orice ființă umană, chiar și în cea mai mică și lipsită de apărare. (…) Cine se hrănește cu Pâinea lui Cristos nu poate să rămână indiferent față de cei care nu au pâinea de zi cu zi” (alocuțiune la ”Angelus”, 7 iunie 2015).

(rv – A. Dancă)

Exprimaţi-vă opinia