Papa Pius al XII-lea (Eugenio Pacelli)

9 iunie 2017. Papa Francisc s-a exprimat din nou, în cadrul predicii din 5 iunie, împotriva “legendei negre” legată de presupusa tăcere a papei Pius al XII-lea. La sfârșitul celui de-a Doilea Război Mondial, era unanimă gratitudinea comunității ebraice față de gesturile papei Pius al XII-lea în favoarea acesteia, în timpul nazismului. Percepția s-a schimbat odată cu publicarea, în 1963, a operei teatrale a dramaturgului german Rolf Hochhurt, intitulată “Vicarul”, promovată de propaganda sovietică cu scopul denigrării figurii pontifului decedat în 1958 și a Bisericii Catolice, într-un delicat moment al istoriei.

Potrivit ultimelor studii, se estimează că aproximativ două treimi din cei circa zece mii de evrei prezenți la Roma în timpul ocupației naziste a beneficiat de ajutorul direct sau indirect al papei Pius al XII-lea. De asemenea, peste patru mii de evrei au fost ascunși în mănăstirile din capitală, 160 fiind adăpostiți în Vatican sau în sediile extrateritoriale. În după-amiaza de 16 octombrie 1943, ziua tragică a raziei în cartierul evreiesc Portico d’Ottavia, în urma căreia au fost deportate o mie șapte sute de persoane, 245 de evrei au fost eliberați în urma intervenției decisive a papei Pacelli (Pius al XII-lea).

La omilia din 5 iunie, din cadrul Sfintei Liturghii celebrată în capela Casei Sfânta Marta, papa Francisc a amintit că aceste gesturi ale papei Pius al XII-lea au fost fapte de milostivire care au implicat întreaga Biserică, semnificând totodată asumarea riscului personal. Să reascultăm cuvintele papei Francisc: «De câte ori nu se riscă? Să ne gândim la Roma, în plin război, când mulți au riscat, începând cu Pius al XII-lea, pentru a-i ascunde pe evrei, încât să nu fie uciși, să nu fie deportați! Își riscau viața. Însă, salvarea vieții acelor persoane era o operă de milostivire. A risca!»

În iunie 2014, într-un interviu acordat ziarului spaniol “La Vanguardia”, papa Francisc a spus că este foarte întristat din cauza campaniei de denigrare împotriva lui Pius al XII-lea:
Papa Francisc: «Sărmanului Pius al XII-lea a fost denigrat fără măsură. Însă, trebuie amintit că la început a fost văzut ca un mare apărător al evreilor, ascunzând numeroși evrei în mănăstirile din Roma și din alte orașe italiene, ca și la reședința estivă de la Castel Gandolfo. Acolo, în camera papei, chiar pe patul lui, s-au născut 42 de copii, fii de evrei și de alte persoane persecutate care s-au refugiat acolo. Nu vrem să spunem că Pius al XII-lea nu a comis erori – și eu am comis multe – însă rolul său trebuie interpretat în contextul respectivei epoci. De exemplu, era mai bine să nu vorbească pentru a nu fi uciși și mai mulți evrei, sau ar fi fost mai bine să vorbească. Vreau să vă spun că mă cuprinde câteodată un soi de urticarie existențială când văd că toți vorbesc împotriva Bisericii și a lui Pius al XII-lea, uitând de marile puteri. Știți că acestea cunoșteau perfect rețeaua feroviară a naziștilor pentru deportarea evreilor în lagărele de concentrare? Aveau fotografii, însă nu au bombardat acele șine. De ce? Ar fi bine să vorbim puțin despre tot.»

În ceea ce-l privește pe Eugenio Pacelli, papa Pius al XII-lea, este în curs cauza de beatificare, deschisă de Paul al VI-lea, în vreme ce Benedict al XVI-lea, în 2009, i-a recunoscut virtuțile eroice, proclamându-l prin urmare venerabil slujitor al lui Dumnezeu.

RV/AM

Exprimaţi-vă opinia