Mesajul papei Francisc adresat Mișcării Reînnoirea în Duhul Sfânt

 2 iunie 2017. Mișcarea catolică Reînnoirea în Duhul Sfânt este un prețios instrument al Duhului Sfânt în favoarea ecumenismului, după cum a evidențiat papa Francisc în mesajul adresat participanților la jubileul de aur al mișcării. Evenimentul a început miercuri, 31 mai, la Roma, momentul culminant al întâlnirii aniversare fiind reprezentat de Veghea ecumenică de rugăciune, de sâmbătă, 3 iunie, de la Circo Massimo, cu participarea Sfântului Părinte.

«Îi mulțumesc lui Dumnezeu împreună cu voi pentru acești 50 de ani de acțiune suverană a Duhului Sfânt care a dat viață curentului de har reprezentat de Reînnoirea în Duhul Sfânt. Felicitări pentru jubileul de aur!», a spus papa Francisc în mesaj.

Evenimentul jubiliar a fost organizat de Serviciul Catolic Internațional Reînnoirea în Duhul Sfânt și de Fraternitatea Catolică, numărul participanților fiind de circa 30 de mii, marea majoritate catolici, dar și evanghelici și protestanți, proveniți din Italia și din aproximativ 130 de alte țări.

«Asemenea oricărei opere a Duhului Sfânt care conduce la unitate în diversitate, Spiritul a voit ca și mișcarea voastră să se nască ecumenică», a subliniat Sfântul Părinte în mesaj. «Voi sunteți un instrument prețios al Duhului Sfânt în vederea înaintării, alături de alți frați creștini, uniți în rugăciune și în eforturile în favoarea celor nevoiași, “mergând împreună la banchetul Euharistic”, cum am spus în Egipt, când ne-am rugat cu Papa Tawadros.»

Totodată, în mesaj, papa Francisc îndeamnă Mișcarea Carismatică Catolică să rămână fidelă la ceea ce este scris în Evanghelia după Ioan, capitolul 17, spunând: «Este Isus cel care îi cere Tatălui unitatea noastră ‘pentru ca lumea să creadă că Tu m-ai trimis’ ». Mesajul pontifului se încheie cu o urare de bun venit adresată credincioșilor veniți la Roma cu prilejul acestui eveniment, spunând: «Vreau să vă întâlnesc pe toți la Circo Massimo, sâmbătă, iunie, pentru Veghea Ecumenică de Rusalii».

Programul jubileului de aur prevede numeroase întâlniri, simpozioane și laboratoare care se desfășoară în diferite bazilici, biserici și edificii din centrul Romei, cu mărturii ale unor membri din primii ani ai mișcării și ai liderilor din zilele noastre. Celebrările euharistice sunt prezidate de cardinalii Stanislaw Rylko, Paul Josef Cordes, Kevin Joseph Farell și de episcopul Grzegorz Rys. Programul de vineri, 2 iunie, prevede în cursul serii peste trei ore de rugăciune comunitară, cu mărturii, cântări, reflecții și, desigur, o celebrare euharistică. Sâmbătă, 3 iunie, tot la Circo Massimo, va avea loc marea Veghe de rugăciune ecumenică, cu prezența papei Francisc, începând de la ora locală 18. În program, momente de rugăciune, reflecții, mărturii și un discurs al părintelui Raniero Cantalamessa, predicator al Casei Pontificale și al pastorului Giovanni Traettino, al Bisericii Evanghelice a Reconcilierii.

RV/AM

Exprimaţi-vă opinia