Joi, 1 iunie 2017, în audiență la papa Francisc, Federația Europeană a Asociațiilor Familiale Catolice (FAFCE). – REUTERS


 RV 01 iun 2017. Joi, 1 iunie 2017, papa Francisc i-a primit în Sala Clementină din Palatul Apostolic pe participanții la întâlnirea organizată în aceste zile la Roma de Federația Europeană a Asociațiilor Familiale Catolice (FAFCE) cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la înființare. Această realitate asociativă, ”tânără” în spirit și în istoria ei, este chemată să le molipsească pe celelalte în slujirea familiei pentru ca Europa să continue să aibă familia drept ”tezaurul ei cel mai prețios”.  Într-adevăr, a remarcat papa Francisc în discursul său, ”familiile nu sunt piese de muzeu, dar prin intermediul lor se concretizează darul, în angajarea reciprocă și în deschiderea generoasă față de fii, precum și în slujirea societății”.
Papa Francisc: «Activitatea voastră multiformă este cuprinsă în slujirea integrală a familiei, celulă fundamentală a societății, după cum am amintit recent și autorităților Uniunii Europene cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la Tratatele de la Roma. (…) Activitatea voastră ar trebuie să fie acea atenționare care amintește tuturor că nu există un aliat mai bun pentru progresul integral al societății decât favorizarea prezenței familiilor în țesutul social».

Sfântul Părinte a recunoscut în discursul său că în aceste timpuri mai multe crize au apărut în Europa, inclusiv în ce privește instituția familială, dar ”crizele sunt imbolduri pentru a lucra mai mult și mai bine cu încredere și speranță”. Patru sunt crizele cu care se confruntă concret Europa în acest moment: criza demografică, migratorie, a locurilor de muncă și a educației.
Papa Francisc: «Aceste crize ar putea găsi orizonturi pozitive tocmai în cultura întâlnirii, acolo unde diverși factori sociali, economici și politici se unesc pentru a trasa politici în favoarea familiei. (…) În acest sens, îndatorirea voastră va fi, de multe ori, să provocați un dialog constructiv cu diferiții actori de pe scena socială, fără a vă ascunde identitatea voastră creștină, dimpotrivă, această identitate vă va face să vedeți dincolo de aparențe și de moment».

Pentru a desfășura această muncă angajantă, ”familia nu poate rămâne izolată ca o monadă, are nevoie să iasă din sine, are nevoie să dialogheze și să se întâlnească cu ceilalți pentru a da viață unei unități care să nu fie uniformitate și care să dea naștere progresului și binelui comun”.
Papa Francisc: «Dragi familii, ați primit mult de la străbunii voștri. Ei sunt memoria permanentă care trebuie să ne împingă să punem înțelepciunea inimii și nu doar tehnica în a crea inițiative despre familie și pentru familie. Prin această înțelepciune, de exemplu, serviciul vostru adus sacralității vieții se concretizează în alianța dintre generații; se concretizează în slujirea tuturor, mai ales a celor mai nevoiași, persoanelor cu dizabilități și orfanilor; se concretizează în solidaritate cu migranții; se concretizează în arta răbdătoare a educației care vede în fiecare tânăr un destinatar demn de toată iubirea familială; se concretizează în dreptul la viață al celui pe cale de a se naște care încă nu poate vorbi; se concretizează în condiții de viață demne pentru cei în vârstă».

În fine, Sfântul Părinte a încurajat Federația europeană a asociațiilor familiale catolice ”să dezvolte cu creativitate noi metode și resurse pentru ca familia să-și poată exercita, atât în domeniul bisericesc, cât și în cel civil, întreita îndatorire de sprijin față de noile generații, de însoțire pe drumurile de multe ori accidentate ale vieții și de călăuză care să arate referințe de valori și semnificație pe drumul de fiecare zi”.

(rv – A. Dancă)

Exprimaţi-vă opinia