De Andrea Tornielli

[Miercuri, 24 mai 2017] La ora 8.17, Donald Trump a intrat în statul cel mai mic din lume. A trecut de Porta del Perugino şi de acolo coloana oficială a ajuns în Curtea “Sfântul Damasus”, unde a ajuns după 3 minute. Deasupra arcului de intrare în Palatul Apostolic flutură drapelul Statelor Unite, ca pentru orice vizită de stat. The First Lady poartă o îmbrăcăminte neagră cu văl, după protocolul tradiţional, respectat de acum tot mai rar, pentru consoartele necatolice. “Sunteţi oaspeţi plăcuţi şi bine aţi venit la noi”, a spus în engleză prefectul Casei Pontificale, arhiepiscopul Georg Gänswein. Trump a strâns apoi mâna gentilomilor Sanctităţii Sale, aliniaţi pe covorul roşu. Preşedintele şi suita sa a urcat cu liftul, apoi cortegiul s-a răsfirat prin sălile din Palatul Apostolic. Trump a ridicat de mai multe ori privire în sus, spre tavanele pictate.

În afara biroului privat prima întâlnire dintre Francisc şi Trump. Papa a ieşit din bibliotecă pentru a-l primi pe oaspete, căruia i-a dat mâna. Era evidentă o anumită tensiune în amândoi. În interiorul biroului, cei doi lideri, în picioare unul lângă celălalt, s-au supus fotografierii ca de obicei. Trump a zâmbit, Bergoglio un pic mai puţin.

“Este protocolul”, i-a spus Francisc oaspetelui, ca şi cum ar fi voit să ceară scuze preşedintelui, pentru care fotografierea ca de obicei nu este desigur o noutate.

Papa şi Trump s-au aşezat apoi unul în faţa celuilalt, separaţi de marea măsuţă de lemn închis la culoare. La ora 8.33 a început colocviul. “You are welcome, bine aţi venit”, a spus papa. “Thank you very much. This is such a great honor” (“Multe mulţumiri. Aceasta este o mare onoare”), a răspuns Trump. “I speak Spanish”, a avertizat Bergoglio la începutul colocviului, în timp ce lângă el era aşezat traducătorul, monseniorul Mark Miles. Întâlnirea faţă în faţă cu uşile închise s-a termina la 9.01 şi a durat 28 de minute. Audienţa, cu schimbul de daruri şi salutul delegaţiei, a durat în ansamblu 40 de minute.

The First Lady Melania, prima care a fost introdusă la papa, a cerut să-i binecuvânteze un obiect pe care-l ţinea în mână. În momentul schimbului de daruri, Francisc i-a prezentat lui Trump un basorelief artistic din bronz care reprezintă măslinul şi s-a lungit pentru a-i explica semnificaţia: există o fractură care indică “diviziunea războiului”, a spus Bergoglio, şi imaginea reprezintă “dorinţa mea pentru pace”. Apoi i-a cerut preşedintelui să contribuie la o lume în pace. Apoi papa i-a dăruit lui Trump mesajul pentru Ziua Mondială a Păcii din 2017, împreună cu principalele trei documente ale pontificatului său legate în piele roşie, exortaţia Evangelii gaudium, enciclica Laudato si’ dedicată ocrotirii creaţiei, şi exortaţia despre căsătorie şi familie Amoris laetitia. Climatul un pic tensionat de la început s-a destins şi cum se întâmplă adesea momentul concluziv a fost caracterizat de zâmbete şi glume.

Trump n-a venit în Vatican în limuzina blindată supranumită “The Beast”, bestia, automobilul cu blindaj militar de cel puţin 13 centimetri compus din oţel călit, aluminiu, titaniu şi ceramică antiglonţ. Ci cu un Suv blindat, mai manevrabil.

Când Casa Albă, abia la începutul lunii mai, a indicat data pentru audienţă, i s-a răspuns cu două orare posibile: 8.30 dimineaţa, cum s-a întâmplat după aceea, sau după-amiază la 15.00. Asta pentru că miercurea dimineaţa papa este angajat în audienţa generală cu credincioşii din piaţa “Sfântul Petru”. Marele aflux de credincioşi pe via della Conciliazione şi zonele limitrofe, care se adaugă la prezenţa a peste două sute de episcopi italieni prezenţi în aula “Paul al VI-lea” pentru adunarea lor generală, au constrâns Sfântul Scaun şi administraţia americană să studieze un parcurs care să nu provoace interferenţe, dată fiind imposibilitatea de a face parcursul tradiţional al vizitelor de stat, pe via della Conciliazione cu intrarea pe la Arcul Clopotelor.

Fiind respinsă ipoteza, iniţial luată în considerare, de a veni cu elicopterul (siguranţa preşedintelui ar fi prevăzut venirea a cel puţin trei-patru aparate de zbor), s-a studiat un parcurs care a contemplat intrarea prin Porta del Perugino, pe laterala Vaticanului care dă spre via Gregorio VII şi de acolo coloana oficială a lui Trump s-a răsfirat nederanjată în interiorul celui mai mic stat din lume pentru a ajunge în Curtea “Sfântul Damasus” unde liderii aflaţi în vizită oficială au fost primiţi de un pluton de gărzi elveţiene şi de prefectul Casei Pontificale.

În suita care l-a însoţit pe preşedintele SUA la Francisc, în afară de First Lady Melania, de fiica Ivanka şi de ginerele Jared Kushner, erau secretarul de stat Rex Tillerson, asistentul pentru siguranţa naţională H.R. McMaster, directoarea comunicaţiilor strategice Hope Hicks, directorul pentru social media Daniel Scavino, directorul de la National Economic Council Gary Cohn, însărcinatul cu afaceri ad interim de la ambasada americană pe lângă Sfântul Scaun Louis Bono, directorul operaţiunilor de la salonul oval Keith Schiller, şi în sfârşit traducătoarea Alessandra Bonatti. Toate femeile prezente purtau vălul.

După întâlnirea cu papa, delegaţia americană s-a întâlnit cu secretarul de stat Pietro Parolin şi cu “ministrul de externe” al Vaticanului, arhiepiscopul Paul Richard Gallagher.

(După Vatican Insider, 24 mai 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătraşcu

 

Exprimaţi-vă opinia