De Andrea Tornielli

Miercuri, 24 mai 2017, la ora 8.30, în Vatican doi americani îşi vor strânge mâna pentru prima dată. Audienţa preşedintelui Donald Trump cu papa argentinian a fost probabilă timp de câteva luni şi până acum trei săptămâni nicio cerere n-a fost făcută de Casa Albă. Mai mult, se difuzase indiscreţia că în realitate Trump ar fi decis să tergiverseze. Voci care ghiceau realitatea. Ceea ce a schimbat lucrurile a fost munca răbdătoare a câtorva consilieri ai preşedintelui şi semnale precise venite din Vatican.

Cel care s-a mişcat încă de la început pentru a favoriza contactul, în acord cu nunţiul din SUA, Christoph Pierre, şi secretariatul de stat al Vaticanului, a fost cardinalul Donald Wuerl, arhiepiscop de Washington. Calea pentru prima abordare oficială cu noua administraţie a trecut prin lumea evanghelică în contextul lui National Prayer Breakfast la care a fost parte activă vicepreşedintele Mike Pence. Şi pentru aceasta, preşedintele mişcării Reînnoirii în Duh, italianul Salvatore Martinez, care cunoaşte şi frecventează acea lume, a mers de mai multe ori în SUA pentru a contribui la dezgheţare. Cele două personaje cheie, printre consilierii lui Trump, sunt pastorii evanghelici Jay Strack şi Paula White.

La 13 martie, întâlnirea decisivă cu nunţiul şi cardinalul Wuerl, la nunţiatura din Washington, la care participă câţiva dintre consilierii lui Trump. Din partea Sfântului Scaun se aduce la cunoştinţă că papa este gata să acorde audienţa. Însă preşedintele de la Casa Albă, angajat pe diferite fronturi naţionale şi internaţionale, nu pare interesat. Până când, la 19 aprilie, purtătorul său de cuvânt Sean Spicer anunţă: “Vom contacta Vaticanul” pentru a organiza o audienţă. În scurt timp, substitutul de la Secretariatul de Stat, Angelo Becciu, declară că Francisc “este mereu disponibil să primească şefii de stat care îi cer audienţă”. Statele Unite în acel moment încă nu numiseră ambasadorul pe lângă Sfântul Scaun (a fost desemnată abia sâmbătă Callista Gingrich). Însă şi cu privire la asta, de la Vatican nu vin semnale precise: nu este o problemă.

Cu toate acestea, timp de alte zece zile, telefonul nu sună. Se ajunge astfel la 29 aprilie, când papa întorcându-se din Egipt reafirmă: “Primesc orice şef de stat care cere audienţă”, adăugând însă că până în acel moment n-au fost cereri.

După acest alt semafor verde, la începutul lunii mai, vine telefonul de la Casa Albă împreună cu o cerere formală scrisă. Şi Trump lansează semnale: întâlnirea cu Francisc este pusă în agendă după vizitele în Arabia Saudită şi Israel. Preşedintele merge la pontif pentru a întâlni mai mult un lider religios decât un şef de stat, după ce a mers la aliaţi din lumea musulmană şi din lumea ebraică. Trump se pregăteşte mai ales să asculte: n-a voit să studieze dosare aşa cum se întâmplă pentru alte întâlniri cu şefi de stat, colaboratorii săi lucrează la un material video pentru a-i prezenta cine este Francisc.

După scânteile din februarie 2016, când papa a spus că “o persoană care se gândeşte numai la construirea de ziduri nu este creştină”, tonurile din partea vaticană s-au atenuat. Francisc nu s-a mai lăsat târât în polemici. În zborul de întoarcere de la Fátima a reafirmat: “Eu nu fac niciodată o judecată despre o persoană fără a o asculta”. Poziţiile apar radical diferite, de la tema imigraţiei la cea a apărării mediului. Vaticanul speră ca SUA să poată favoriza pacea în Orientul Mijlociu şi să mărească ajutoarele pentru ţările sărace. Imprevizibilul Trump se va afla în faţa unui interlocutor deschis, sincer şi dispus să-l asculte. Este dificil să se facă previziuni.

(După Vatican Insider, 22 mai 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătraşcu

 

Exprimaţi-vă opinia